niedziela, 24 listopada 2013

zapiekanka ziemniaczana a'la carbonara



Każdego - raz na jakiś czas - nachodzi chwila, kiedy nie ma się ochoty na zdrowe, świeże sałatki, mięsa pieczone na grillu lub gotowane na parze. Raz na jakiś czas pojawia się ochota na coś naprawdę kalorycznego, jednocześnie piekielnie smacznego. Dziś jest ten dzień, a w mojej kuchni prym wiodą ziemniaki, boczek i śmietana. Jeden z moich domowników nazwał to danie "ziemniaczaną" carbonarą i coś w tym jest.


Czego potrzebujemy?
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w około 3 mm plasterki
  • 200 g boczku wędzonego parzonego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w dosyć drobną kostkę
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 18 %
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 kula mozzarelli

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Pozostaną twarde, ale dopieką się w piekarniku.
2. W tym czasie podsmażamy wszystkie składniki po kolei. Zaczynamy od boczku, następnie kurczaka i cebulę.
3. Do śmietany dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką.
4. Ziemniaki odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy podsmażone: boczek, kurczaka i cebulę. Zalewamy wszystko śmietaną, dokładnie mieszamy i wykładamy do żaroodpornego naczynia.
5. Ziemniaki z dodatkami dokładnie dociskamy, a na wierzchu układamy porwaną mozzarellę.
6. Pieczemy wszystko w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez około 30 - 40 minut aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...