Co zrobić, gdy musimy szybko przygotować obiad lub kolację? MAKARON. To jeden z najbardziej ekspresowych pomysłów, jakie mam. Tym razem, gdy faktycznie czasu miałam niewiele, lodówka była prawie pusta, postawiłam na bazylię. Makaron z pesto tworzą idealny duet, który zawsze się sprawdza i smakuje bosko.
Składniki (na 4 osoby):
- ulubiony makaron - po 50 g suchego na osobę (w moim przypadku pełnoziarniste fusilli)
- 4 łyżki bazyliowego pesto (możecie tak jak ja przygotować pesto sami, przepis znajdziecie tutaj: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pesto-alla-genovese.html)
- 120 ml śmietanki kremówki
- garść świeżo startego parmezanu + odrobina do posypania
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. W małym rondelku podgrzewamy pesto ze śmietanką, po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3. Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy z powrotem do gorącego garnka. Chodzi o to, by makaron nie wystygł i byśmy mogli od razu go podawać (to danie trzeba podawać od razu, odgrzewane jest niesmaczne).
4. Do gorącego makaronu wlewamy sos, wrzucamy garść parmezanu i szybko mieszamy.
5. Podajemy makaron od razu, posypany parmezanem i ewentualnie dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz