W większości restauracji, które w swojej karcie posiadają menu dla dzieci, znajdziecie makaron z sosem pomidorowym. Delikatny, gładki sos, bez żadnych intensywnych przypraw, bez pieprzu - dzieci to uwielbiają. Tym przepisem przekonacie nawet niejadków.
PS. Jeśli przyprawicie ten sos mocniej, dosypiecie pieprzu, szczyptę ostrego chilli, świeżej bazylii lub oregano - przygotujecie obiad także dla dorosłych!
Składniki:
- 200 g suchego makaronu (jeśli przygotowujecie to danie dla dzieci, użyjcie jakiegoś fajnego makaronu)
- 1 puszka pomidorów
- 100 ml pasty pomidorowej
- 1 średnia cebula, posiekana w bardzo drobną kostkę
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i odrobina cukru
Przygotowanie:
1.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody do momentu, aż
będzie prawie al dente (dojdzie w piekarniku).
2.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie, aż
się ładnie zeszklą, ale nie zarumienią. Dodajemy puszkę
pomidorów i przecier i blendujemy wszystko na gładki sos.
3.
Dusimy wszystko jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje i przecieramy
przez sito.
4.
Na koniec bardzo delikatnie doprawiamy wszystko solą i ewentualnie
odrobiną cukru. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz