wtorek, 5 listopada 2013

słodko - pikantny kurczak na chrupiących liściach sałaty



W tym przepisie najważniejsza jest marynata do kurczaka. Bez niej nie będzie on wyjątkowy. Będzie nudny i mdły. Minimum marynowania to 4 - 5 godzin, chociaż najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Ja swojego kurczaka zamarynowałam wieczorem, a smażyłam dopiero po południu następnego dnia. Uwaga! Żeby jednak zostawić kurczaka na tak długo w marynacie, musicie mieć pewność, że jest on absolutnie świeży.

Potrzebujemy:
  • piersi z kurczaka (muszą być absolutnie świeże!), umyte i dokładnie osuszone 
  • 2 ugotowane buraki, ostudzone i pokrojone w cienkie paski 
  • mix liści ulubionych sałat (bardzo pasuje tu kilka liści gorzkiego raddichio lub fioletowej cykorii) 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
marynata:
  • 4 - 5 łyżek melasy, syropu cukrowego, miodu lub nawet syropu klonowego 
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 czubata łyżeczka suszonych płatków chilli lub chilli sproszkowanego 
  • duża szczypta pieprzu 

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w szerokiej misce. Umyte i osuszone piersi z kurczaka nacinamy delikatnie kilka razy nożem z każdej strony, dzięki czemu marynata lepiej się wchłonie, i wkładamy do marynaty, przykrywamy wszystko folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 4 - 5 godzin, jednak najlepszy efekt uzyskamy, gdy pozostawimy mięso w marynacie na całą noc. Co jakiś czas przewracamy piersi na drugą stronę, by marynata "działała" równomiernie.
2. Patelnię (najlepiej grillową) rozgrzewamy i smażymy piersi z kurczaka po 3 - 4 minuty z każdej strony. Jeśli macie większe kawałki, dodajcie po minutę czy dwie na każdą stronę. Usmażonego kurczaka odkładamy na deskę, by odpoczął przez 3 - 4 minuty. Po tym czasie kroimy kurczaka na cienkie plastry.
3. Tuż przed podaniem układamy na talerzach liście sałaty oraz paski buraków. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i sporym chlustem oliwy, a na środku układamy plastry kurczaka. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...