Jakiś czas temu przygotowywałam babeczki czekoladowo - wiśniowe. Postanowiłam zmodyfikować trochę przepis i upiec babeczki z brzoskwiniami. Dzięki dużej zawartości dżemu babeczki te są puszyste i naprawdę wilgotne. Nie potrzebują żadnych dodatków i ozdób, jednak jeśli macie ochotę zrobić, sposób znajdziecie poniżej.
Składniki
na 16 babeczek:
- 125 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady (im więcej kakao zawiera, tym lepiej)
- 150 g mąki
- 150 g cukru
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (300 g) najlepiej z dużymi kawałkami brzoskwiń
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka delikatnie ubite
+ opcjonalnie do ozdoby: gotowa masa marcepanowa i wybrany kolor barwnika spożywczego
Przygotowanie:
1.
W niedużym garnku roztapiamy masło, uważając przy tym, by nie
zbrązowiało. Następnie rozpuszczamy w nim pokruszoną czekoladę.
Jeśli robicie to wciąż na ogniu, cały czas mieszajcie, bo
czekolada lubi się przypalać. Gdy się całkowicie rozpuści,
ściągamy garnek z ognia i dodajemy dżem.
2.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól i
proszek do pieczenia).
3.
Ubite jajka wlewamy powoli do garnka z czekoladą cały czas
mieszając, by nie zrobiła nam się czekoladowa jajecznica.
4.
Gdy wszystkie mokre składniki się połączą, przelewamy je do
suchych i mieszamy.
5.
Masą wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości.
6.
Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około
25 minut. Upieczone babeczki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Jeśli chcecie ozdobić swoje babeczki marcepanowymi gwiazdkami (lub innym wzorem), połączcie marcepan z barwnikiem (tak, jak byście ugniatali plastelinę), kolorową masę odłóżcie na kilka minut do lodówki, po czym rozwałkujcie i wytnijcie gwiazdki. Ułóżcie gwiazdki na babeczkach i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz