piątek, 15 listopada 2013

babeczki czekoladowo - brzoskwiniowe




Jakiś czas temu przygotowywałam babeczki czekoladowo - wiśniowe. Postanowiłam zmodyfikować trochę przepis i upiec babeczki z brzoskwiniami. Dzięki dużej zawartości dżemu babeczki te są puszyste i naprawdę wilgotne. Nie potrzebują żadnych dodatków i ozdób, jednak jeśli macie ochotę zrobić, sposób znajdziecie poniżej.


Składniki na 16 babeczek:
  • 125 g miękkiego masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady (im więcej kakao zawiera, tym lepiej) 
  • 150 g mąki 
  • 150 g cukru 
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (300 g) najlepiej z dużymi kawałkami brzoskwiń
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka delikatnie ubite
+ opcjonalnie do ozdoby: gotowa masa marcepanowa i wybrany kolor barwnika spożywczego


Przygotowanie:

1. W niedużym garnku roztapiamy masło, uważając przy tym, by nie zbrązowiało. Następnie rozpuszczamy w nim pokruszoną czekoladę. Jeśli robicie to wciąż na ogniu, cały czas mieszajcie, bo czekolada lubi się przypalać. Gdy się całkowicie rozpuści, ściągamy garnek z ognia i dodajemy dżem.
2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia).
3. Ubite jajka wlewamy powoli do garnka z czekoladą cały czas mieszając, by nie zrobiła nam się czekoladowa jajecznica. 
4. Gdy wszystkie mokre składniki się połączą, przelewamy je do suchych i mieszamy.
5. Masą wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości.
6. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Upieczone babeczki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Jeśli chcecie ozdobić swoje babeczki marcepanowymi gwiazdkami (lub innym wzorem), połączcie marcepan z barwnikiem (tak, jak byście ugniatali plastelinę), kolorową masę odłóżcie na kilka minut do lodówki, po czym rozwałkujcie i wytnijcie gwiazdki. Ułóżcie gwiazdki na babeczkach i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...