Sernik
na zimno to idealny deser na lato. Nie trzeba włączać piekarnika i
podgrzewać i tak już wysokiej temperatury w kuchni. Kilka letnich
owoców i galaretka z wina musującego dodatkowo uatrakcyjniają ten
prosty deser, nadając mu odrobiny wykwintności.
Jeśli
macie ochotę jeszcze bardziej podkręcić ten prosty przepis,
możecie zamiast żelatyny dodać do masy serowej ulubioną galaretkę
owocową np. truskawkową (+ około czubata łyżka żelatyny).
UWAGA!
Deser mogą jeść dzieci, ponieważ alkohol z wina wyparowuje
podczas przygotowywania galaretki.
Potrzebujemy:
sernik:
- 500 g twarogu na sernik (kilkakrotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 5 łyżek żelatyny
- 250 ml wody
- 300 ml śmietany kremówki
- ciasteczka owsiane
- 70 g roztopionego masła
- ulubione owoce (w moim przypadku truskawki, maliny i borówki)
galaretka:
- 500 ml wina musującego (ja użyłam wina wytrawnego)
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 4 - 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
1.
Owsiane ciasteczka kruszymy na bardzo drobne okruchy. Mieszamy je z
roztopionym masłem i wykładamy nimi dno tortownicy o średnicy
około 25 cm. Do ciasteczek można dodać kilka pokruszonych orzechów
np. włoskich lub laskowych. Całość dokładnie uklepujemy i
wstawiamy do lodówki na czas, kiedy będziemy przygotowywać masę
serową.2.
Zmielony twaróg mieszamy mikserem z cukrem i esencją waniliową.
3.
Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą aż całkowicie się rozpuści.
Przelewamy ją do czystej miski, którą wstawiamy do zimnej wody, by
żelatyna jak najszybciej wystygła.
4.
Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno.
5.
Do masy serowej dodajemy ostudzoną żelatynę i mieszamy mikserem.
Następnie dodajemy ubitą śmietanę i wszystko bardzo delikatnie
mieszamy (łyżką, nie - mikserem, by śmietana nie opadła).
6.
Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek i odstawiamy do
lodówki bez przykrycia na około 2 godziny.
7.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę z wina musującego.
8.
500 ml wina podgrzewamy w garnku aż zacznie wrzeć. Dodajemy
żelatynę i cukier, ściągamy garnek z gazu i dokładnie mieszamy
aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy do
ostygnięcia.
9.
Kiedy sernik stężeje, układamy na wierzchu owoce i bardzo
delikatnie wylewamy galaretkę. Odstawiamy ponownie do lodówki na
około godzinę aż galaretka stężeje.
10.
Gotowy sernik wyciągamy z tortownicy i podajemy schłodzony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz