czwartek, 21 listopada 2013

sałata ze słodkimi pieczonymi burakami, mozzarellą i bazyliowym pesto



Buraki naprawdę dobrze komponują się z bazyliowym pesto. Ta sałata idealnie smakuje w lecie. Jest lekka i delikatna. Chrupiące liście sałaty, słodkie buraki, delikatna mozzarella i aromatyczne pesto. To jest to!

Uwaga! Do tej sałaty najlepiej upiec buraki, a nie gotować! Podczas pieczenia wydobywa się z nich więcej słodyczy i są naprawdę smaczniejsze!


Składniki:

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. C. Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową (osobno) i wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy (np. nożem lub drewnianym patyczkiem), czy są już miękkie. Jeśli nie, pieczemy jeszcze chwilę aż zmiękną. Upieczone buraki zostawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skórki.
2. Umyte liście sałaty układamy na dużym, niezbyt głębokim półmisku. Upieczone buraki kroimy na duże kawałki i rozrzucamy na sałacie.
3. Na burakach układamy porwaną mozzarellę. 
4. Wszystko skrapiamy dość obficie oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny lub octem winnym. Pamiętajcie, by tę ostatnią czynność wykonać tuż przed podaniem sałaty na stół. W przeciwnym razie liście brzydko "oklapną i zwiędną" i będą prezentować się niezbyt smakowicie.
5. Na koniec polewamy całą sałatę kleksami pesto i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...