środa, 13 listopada 2013

tiramisu cupcakes



Była okazja. Urodziny mojej przyjaciółki. Postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Postawiłam na smak włoskiego tiramisu - najpopularniejszego deseru w Italii, który po prostu uwielbiam - w wydaniu amerykańskich babeczek.

Aromat mocnej kawy w połączeniu ze słodkim kremem z serka mascarpone dał efekt piorunujący i babeczki zniknęły z talerza w mgnieniu oka. Śmiem twierdzić - aczkolwiek nieśmiało, że są to jedne z najlepszych babeczek, jakie do tej pory przygotowałam.


Składniki:

na babeczki:
  • 175 g mąki pszennej
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki bardzo mocnej czarnej kawy (najlepiej espresso)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:
  • 115 g serka mascarpone
  • 300 g cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 łyżki bardzo mocnej kawy
  • około 1 łyżeczka likieru amaretto

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
2. Zaczynamy od przygotowania ciasta na babeczki. Masło z cukrem ucieramy mikserem aż powstanie gładka i jednolita masa. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy kawę i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
3. Ciasto przekładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami i pieczemy około 18 minut do tzw. suchego patyczka.
4. Upieczone babeczki zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
5. Gdy babeczki wystygną, możemy przygotować krem. Mieszamy wszystkie składniki mikserem, aż się połączą, a krem będzie gładki i puszysty.
6. Babeczki dekorujemy szprycą cukierniczą.

Jeśli chcecie przygotować babeczki wcześniej, np. zanim przyjdą goście, odłóżcie je w chłodne miejsce lub schowajcie sam krem do lodówki, wyjmijcie kilka minut wcześniej przed dekorowaniem i dekorujcie w ostatniej chwili!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...