Czasami
potrzebujemy pomysłu na danie, którego przygotowanie nie zajmie nam
więcej niż pół godziny, a które będzie smaczne i naprawdę
treściwe. Nie jest to klasyczne spaghetti bolońskie. Jest to
uproszczona wersja mięsnego ragu, który świetnie
sprawdza się jako obiad czy kolacja dla niezapowiedzianych gości
lub jako posiłek po szalonej imprezie. Uwierzcie mi, to spaghetti to
prawdziwy ratunek dla osób po upojnej nocy! Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- ulubiony makaron (w moim przypadku klasyczne razowe spaghetti)
- 500 g mięsa mielonego (ja wybrałam mięso z indyka)
- 2 puszki pomidorów
- 2 średnie cebule, posiekane w kostkę
- 3 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub zmiażdżone
- 2 -3 łyżki oliwy (ilość oliwy zależy od rodzaju używanego przez was mięsa, np. wieprzowe jest bardziej tłuste niż indycze)
- 6 - 7 suszonych pomidorów
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta chilli
- szczypta cynamonu
- ewentualnie szczypta cukru
- starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
1.
Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy mięso
(można dodawać partiami).
2.
W tym czasie blendujemy suszone pomidory oraz pomidory z puszki na
gładką masę i dolewamy je do mięsa.
3.
Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, chilli oraz odrobiną cynamonu,
a jeśli to konieczne np. gdy sos jest zbyt kwaśny - odrobiną
cukru.
4.
Wszystko dusimy na małym ogniu około 20 minut (mniej więcej tyle
czasu, ile zajmie nam ugotowanie makaronu).
5.
Makaron gotujemy al dente w słonej wodzie.
6.
Makaron odcedzamy i przerzucamy z powrotem do gorącego garnka. Do
makaronu wlewamy około 2 chochli sosu i starannie wszystko mieszamy.
Chodzi tylko o to, by "oblepić" makaron sosem. Wykładamy
makaron na talerze i dopiero teraz dodajemy porządną ilość sosu.
Całość posypujemy startym parmezanem i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz