niedziela, 1 grudnia 2013

zapiekanka z kalafiora



Większość z nas nie jest do końca świadoma "cudownych" właściwości  kalafiora. Wspomaga nasz układ immunologiczny. Zawarty w nim sulforan pobudza enzymy zwalczające raka. Kalafior wzbogaca naszą dietę w mikroelementy (wapń, żelazo, cynk, fluor, sód) i bardzo potrzebne witaminy (K, B1, B6, E, P, C). Oprócz wspaniałych właściwości zdrowotnych, kalafior ma jeszcze kilka zalet. Dla niektórych najważniejsza będzie informacja, że jest bardzo niskokaloryczny. 100 g kalafiora to tylko 20 kcal! Dla innych najważniejsze są walory smakowe kalafiora i milion możliwości, jak te walory wykorzystać. 

Moja zapiekanka z kalafiora i makaronu z sosem śmietanowym i serem to danie niespecjalnie dietetyczne. Właściwie - wcale! Ale raz na jakiś czas, od wielkiego dzwonu, można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.


Składniki:
  • 1 mała główka kalafiora, podzielona ma różyczki 
  • 1/2 opakowania makaronu w kształcie małych kolanek lub muszelek 
  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • 70 g startego ulubionego żółtego sera (ja użyłam "żółtej" mozzarelli, która w piekarniku rewelacyjnie się topi) 
  • sól i biały pieprz 
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. W dużym garnku gotujemy wodę ze sporą ilością soli.
2. Do wrzącej wody wrzucamy jednocześnie makaron i kalafior, gotujemy około 6 - 7 minut (wszystko "dojdzie" w piekarniku) i odcedzamy. 
3. Odcedzony makaron z kalafiorem przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Śmietankę mieszamy z około 1/3 ilości startego sera.
5. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową i tą miksturą polewamy makaron z kalafiorem.
6. Wszystko posypujemy resztą startego sera.
7. Całość pieczemy około 20 - 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C bez termoobiegu, aż ser ładnie się zarumieni. Gotowe!
8. Jeśli macie ochotę, możecie wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...