Większość
z nas nie jest do końca świadoma "cudownych" właściwości
kalafiora. Wspomaga nasz układ immunologiczny. Zawarty w nim
sulforan pobudza enzymy zwalczające raka. Kalafior wzbogaca naszą
dietę w mikroelementy (wapń, żelazo, cynk, fluor, sód) i bardzo
potrzebne witaminy (K, B1, B6, E, P, C). Oprócz wspaniałych
właściwości zdrowotnych, kalafior ma jeszcze kilka zalet. Dla
niektórych najważniejsza będzie informacja, że jest bardzo
niskokaloryczny. 100 g kalafiora to tylko 20 kcal! Dla innych
najważniejsze są walory smakowe kalafiora i milion możliwości,
jak te walory wykorzystać.
Moja
zapiekanka z kalafiora i makaronu z sosem śmietanowym i serem to
danie niespecjalnie dietetyczne. Właściwie - wcale! Ale raz na
jakiś czas, od wielkiego dzwonu, można pozwolić sobie na odrobinę
szaleństwa.
Składniki:
- 1 mała główka kalafiora, podzielona ma różyczki
- 1/2 opakowania makaronu w kształcie małych kolanek lub muszelek
- 250 ml śmietanki kremówki
- 70 g startego ulubionego żółtego sera (ja użyłam "żółtej" mozzarelli, która w piekarniku rewelacyjnie się topi)
- sól i biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1.
W dużym garnku gotujemy wodę ze sporą ilością soli.
2.
Do wrzącej wody wrzucamy jednocześnie makaron i kalafior, gotujemy
około 6 - 7 minut (wszystko "dojdzie" w piekarniku) i
odcedzamy.
3.
Odcedzony makaron z kalafiorem przekładamy do naczynia
żaroodpornego.
4.
Śmietankę mieszamy z około 1/3 ilości startego sera.
5.
Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową i tą
miksturą polewamy makaron z kalafiorem.
6.
Wszystko posypujemy resztą startego sera.
7.
Całość pieczemy około 20 - 30 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180 st. C bez termoobiegu, aż ser ładnie się
zarumieni. Gotowe!
8.
Jeśli macie ochotę, możecie wszystko posypać posiekaną natką
pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz