Muffinki
piernikowe, zamiast tradycyjnych pierniczków? Czemu nie?!
Szczególnie, jeśli ich przygotowanie zajmie wam nie więcej niż 5
minut, a pieczenie zaledwie 20. Czyli w nie więcej niż pół
godziny możemy przygotować pyszne, piernikowe babeczki, które w
Święta Bożego Narodzenia zachwycą waszych bliskich.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- garść połamanych orzechów włoskich
- garść suszonych żurawin
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki miodu
- gorzka czekolada na polewę
+ ewentualnie:
zamiast żurawin można dodać rodzynki
Przygotowanie:
1.
Suche składniki (mąkę, cukier, kakao i sodę) mieszamy w jednej
misce. Dodajemy do nich pokruszone orzechy i żurawiny.
2.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, mleko, olej i miód.
3.
Składniki mokre przelewamy do suchych i dokładnie wszystko
mieszamy.
4.
Masę na muffiny przekładamy do papilotek (do ¾ wysokości) i
pieczemy przez 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Po
20 minutach najlepiej sprawdzić, czy muffinki są upieczone, czy
może potrzebują jeszcze kilku minut.
5.
Ostudzone babeczki polewamy polewą czekoladową i dekorujemy np.
kawałkami orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką
pomarańczową. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz