piątek, 13 grudnia 2013

muffiny piernikowe z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi



Muffinki piernikowe, zamiast tradycyjnych pierniczków? Czemu nie?! Szczególnie, jeśli ich przygotowanie zajmie wam nie więcej niż 5 minut, a pieczenie zaledwie 20. Czyli w nie więcej niż pół godziny możemy przygotować pyszne, piernikowe babeczki, które w Święta Bożego Narodzenia zachwycą waszych bliskich. 


Składniki: 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka sody 
  • garść połamanych orzechów włoskich 
  • garść suszonych żurawin 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki oleju 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki miodu 
  • gorzka czekolada na polewę
+ ewentualnie: zamiast żurawin można dodać rodzynki


Przygotowanie:
1. Suche składniki (mąkę, cukier, kakao i sodę) mieszamy w jednej misce. Dodajemy do nich pokruszone orzechy i żurawiny.
2. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, mleko, olej i miód.
3. Składniki mokre przelewamy do suchych i dokładnie wszystko mieszamy.
4. Masę na muffiny przekładamy do papilotek (do ¾ wysokości) i pieczemy przez 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Po 20 minutach najlepiej sprawdzić, czy muffinki są upieczone, czy może potrzebują jeszcze kilku minut.
5. Ostudzone babeczki polewamy polewą czekoladową i dekorujemy np. kawałkami orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...