sobota, 14 grudnia 2013

krem z pomidorów z pulpetami z cielęciny



Uwielbiam kremy z pomidorów. To chyba najczęściej przyrządzane przeze mnie zupy. Lubię, gdy są lekko kwaśne i jednocześnie lekko pikantne. Tym razem przygotowałam klasyczny krem z pomidorów z "wkładką" - pulpetami z cielęciny, którą uważam za jedną z "mięsnych królowych". Oczywiście, jeśli nie macie cielęciny, możecie przygotować pulpety z mięsa, jakie macie pod ręką. Jednak musi być najlepszej jakości, ponieważ - według mnie - gotowane mięso (oprócz surowego - oczywiście) najbardziej oddaje w smaku swoją jakość.


Składniki:

krem z pomidorów:
  • 2 puszki pomidorów (używam tych w puszce, ponieważ są o tej porze roku smaczniejsze od pomidorów świeżych, a poza tym nie trzeba ich obierać:))
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • około 1 litra bulionu warzywnego lub mięsnego, ja użyłam bulionu drobiowego (może być z kostki pod warunkiem, że bez glutaminianu sodu)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta cukru (do smaku)
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • gałązka świeżej bazylii (chodzi o to, by bazylia oddała swój aromat, ale żeby listki nie pływały w zupie)
pulpety:
  • 300 g mielonej cielęciny
  • 1/2 cebuli starta na tarce (jak do placków ziemniaczanych)
  • sól i świeżo mielony pieprz
+ do podania: listki świeżej bazylii


Przygotowanie:

1. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia.
2. Składniki na pulpety dokładnie mieszamy i formujemy z nich małe pulpety. Im mniejsze, tym lepsze. Brak cierpliwości sprawił, że moje pulpety były średniej wielkości. Jeśli jednak macie jej więcej, uformujcie naprawdę małe kuleczki.
3. Do wrzącego bulionu wrzucamy stopniowo po kilka pulpetów. Chodzi o to, by nie zmniejszać temperatury bulionu, ma cały czas wrzeć. Pulpety gotujemy około 4 - 7 minut (zależy od ich wielkości). Podgotowane pulpety odcedzamy i odkładamy na talerz.
4. W drugim garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy chwilę.
5. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wlewamy pomidory, bulion z gotowania pulpetów i gałązkę bazylii. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, wyciągamy bazylię i całość blendujemy na gładki krem.
6. Do kremu pomidorowego wrzucamy pulpeciki, lekko doprawiamy solą, pieprzem i chilli (ostatecznie doprawimy wszystko na sam koniec, przed podaniem) i gotujemy całość na małym ogniu około 15 - 20 minut.
7. Pod koniec gotowania, kiedy płyn trochę odparuje, ostatecznie wszystko doprawiamy do smaku i - jeśli jest taka potrzeba - dodajemy szczyptę cukru.
8. Zupę podajemy gorącą, ozdobioną listkami bazylii.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...