Składniki:
na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki
na nadzienie:
- 200 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego twarogu do serników)
- około 300 g masy makowej (możecie użyć gotowej masy makowej lub przygotować ją samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: )
- skórka otarta z dwóch sparzonych i wyszorowanych pomarańczy
- kilka kropel naturalnego aromatu pomarańczowego
- 1 żółtko
- 3 - 4 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść posiekanych orzechów włoskich
na polewę (czekoladowe ganache):
- 60 ml śmietanki kremówki
- 170 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości
- 25 g masła
Przygotowanie:
Przygotowanie
spodu:
1.
Wysypujemy mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone
masło. Palcami wrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i
śmietankę i zagniatamy.
2. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą
i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej
niż 48 godzin.
3. Formę, w której będziemy piec tartę (proponuję
taką z wyjmowanym dnem) dokładnie natłuszczamy. Rozwałkowujemy
schłodzone ciasto na placek o średnicy większej o 3 - 4 cm od
przygotowanej wcześniej formy.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Ciasto w formie przykrywamy folią aluminiową, a następnie
obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą
ciężarków są ziarna fasoli). Chodzi o to by ciasto nie rosło.
5. Ciasto pieczemy około 10 minut, po czym ściągamy ciężarki i
pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto musi się ładnie zezłocić.
Przygotowanie nadzienia i pieczenie:
1. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st.
2. Wszystkie składniki mieszamy razem, aż składniki się dobrze połączą. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i wszystko mieszamy.
3. Masę serowo - makową wylewamy na podpieczony wcześniej spód i pieczemy około 30 - 40 minut. Gotową tartę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie czekoladowego ganache:
1. W niedużym rondelku doprowadzamy śmietankę do wrzenia, po czym ściągamy z ognia.
2. Do śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
3. Gdy ganache jest już zupełnie jednolite, dodajemy masło i mieszamy. Masło sprawi, że polewa będzie pięknie lśniąca.
4. Ganache wylewamy na ostudzoną tartę i odstawiamy do zastygnięcia. Jeśli się bardzo spieszycie, możecie odstawić tartę do lodówki. Gotową tartę dekorujemy skórką z pomarańczy i już!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz