piątek, 6 grudnia 2013

tarta serowo - makowa z aromatem pomarańczy



Składniki:

na ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 60 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietany kremówki
na nadzienie:
  • 200 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego twarogu do serników)
  • około 300 g masy makowej (możecie użyć gotowej masy makowej lub przygotować ją samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: )
  • skórka otarta z dwóch sparzonych i wyszorowanych pomarańczy
  • kilka kropel naturalnego aromatu pomarańczowego
  • 1 żółtko
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
na polewę (czekoladowe ganache):
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 170 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości
  • 25 g masła

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:

1. Wysypujemy mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło. Palcami wrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i śmietankę i zagniatamy. 
2. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej niż 48 godzin. 
3. Formę, w której będziemy piec tartę (proponuję taką z wyjmowanym dnem) dokładnie natłuszczamy. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o średnicy większej o 3 - 4 cm od przygotowanej wcześniej formy. 
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasto w formie przykrywamy folią aluminiową, a następnie obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą ciężarków są ziarna fasoli). Chodzi o to by ciasto nie rosło. 
5. Ciasto pieczemy około 10 minut, po czym ściągamy ciężarki i pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto musi się ładnie zezłocić.

Przygotowanie nadzienia i pieczenie:

1. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st.
2. Wszystkie składniki mieszamy razem, aż składniki się dobrze połączą. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i wszystko mieszamy.
3. Masę serowo - makową wylewamy na podpieczony wcześniej spód i pieczemy około 30 - 40 minut. Gotową tartę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie czekoladowego ganache:

1. W niedużym rondelku doprowadzamy śmietankę do wrzenia, po czym ściągamy z ognia.
2. Do śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
3. Gdy ganache jest już zupełnie jednolite, dodajemy masło i mieszamy. Masło sprawi, że polewa będzie pięknie lśniąca.
4. Ganache wylewamy na ostudzoną tartę i odstawiamy do zastygnięcia. Jeśli się bardzo spieszycie, możecie odstawić tartę do lodówki. Gotową tartę dekorujemy skórką z pomarańczy i już!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...