Przygotowane
bez dodatku tłuszczu, z otrębami zamiast mąki, placuszki z
tuńczyka to smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe danie na
błyskawiczny lunch, obiad lub kolację. Świetnie smakują zarówno
na gorąco, jak i na zimno.
Smak
tuńczyka świetnie podkreśla ostro - kwaśny sos jogurtowy.
Musicie
spróbować!
Składniki:
placuszki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- garść posiekanej cebulki dymki lub szczypiorku
- 3 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
- 3 białka jajek
- sól i świeżo mielony pieprz
sos:
- jogurt naturalny
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- garść posiekanej cebulki dymki lub szczypiorku
- sok z około 1/3 cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Tuńczyka mieszamy widelcem z cebulką (lub szczypiorkiem), dodajemy otręby, szczyptę soli i pieprzu. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy nieduże placuszki z dwóch stron na złoto - brązowy kolor.
2.
Jogurt mieszamy z chilli i cebulką, doprawiamy sokiem z cytryny (do
smaku), solą i pieprzem.
3.
Usmażone placuszki podajemy z sosem. Smakują świetnie zarówno na
gorąco, jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz