poniedziałek, 16 grudnia 2013

placuszki z tuńczyka z ostro - kwaśnym sosem jogurtowym



Przygotowane bez dodatku tłuszczu, z otrębami zamiast mąki, placuszki z tuńczyka to smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe danie na błyskawiczny lunch, obiad lub kolację. Świetnie smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Smak tuńczyka świetnie podkreśla ostro - kwaśny sos jogurtowy.  

Musicie spróbować!


Składniki:

placuszki:
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
  • garść posiekanej cebulki dymki lub szczypiorku 
  • 3 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 
  • 3 białka jajek 
  • sól i świeżo mielony pieprz
sos:
  • jogurt naturalny 
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana 
  • garść posiekanej cebulki dymki lub szczypiorku 
  • sok z około 1/3 cytryny 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Tuńczyka mieszamy widelcem z cebulką (lub szczypiorkiem), dodajemy otręby, szczyptę soli i pieprzu. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy nieduże placuszki z dwóch stron na złoto - brązowy kolor.
2. Jogurt mieszamy z chilli i cebulką, doprawiamy sokiem z cytryny (do smaku), solą i pieprzem.
3. Usmażone placuszki podajemy z sosem. Smakują świetnie zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...