Śledzie"pod
pierzynką" z ugotowanych ziemniaków, jajek i marchewki to
kolejne tradycyjne danie rybne w mojej rodzinie. Prawdziwy hit. Nie
może się bez nich obejść żaden rybny posiłek. Proste i na
dodatek tanie danie, które na pewno sprawi wielką kulinarną
przyjemność fanom tych jednych z najzdrowszych ryb.
Składniki:
- 400 g śledzi w zalewie solnej, tzw. matiasów, porządnie wypłukanych, by pozbyć się nadmiaru soli
- 2 duże marchewki, ugotowane
- 2 duże ziemniaki, ugotowane
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 1 słodka cebula, np. szalotka (jeśli jest mała, to 2)
- 2 czubate łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (można zastąpić go gęstą śmietaną)
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.
Przy przygotowywaniu tego dania ważne jest to by każdy ze
składników układać warstwowo. Najlepiej w dosyć głębokim
półmisku.
2.
Zaczynamy od warstwy śledzi, które należy wcześniej pokroić w
duże kawałki, mniej więcej długości 3 cm.
3.
Na śledziach układamy warstwę pokrojonej w bardzo drobną kostkę
słodkiej cebuli. Na cebuli układamy ugotowane ziemniaki (pokrojone
w paski). Na ziemniaki "idzie" ugotowana marchewka,
pokrojona w paski podobnej wielości co ziemniaki.
4.
Warstwę marchewki polewamy sosem. Majonez z jogurtem dokładnie
mieszamy i doprawiamy dużą szczyptą pieprzu i solą (ponieważ
śledzie są zazwyczaj mocno słone, proponuję uważać z ilością
soli w sosie).
5.
Na warstwie sosu układamy posiekane grubo jajka na twardo i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz