czwartek, 5 grudnia 2013

śledzie pod pierzynką



Śledzie"pod pierzynką" z ugotowanych ziemniaków, jajek i marchewki to kolejne tradycyjne danie rybne w mojej rodzinie. Prawdziwy hit. Nie może się bez nich obejść żaden rybny posiłek. Proste i na dodatek tanie danie, które na pewno sprawi wielką kulinarną przyjemność fanom tych jednych z najzdrowszych ryb.


Składniki:
  • 400 g śledzi w zalewie solnej, tzw. matiasów, porządnie wypłukanych, by pozbyć się nadmiaru soli
  • 2 duże marchewki, ugotowane
  • 2 duże ziemniaki, ugotowane
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 słodka cebula, np. szalotka (jeśli jest mała, to 2)
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (można zastąpić go gęstą śmietaną)
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
 
1. Przy przygotowywaniu tego dania ważne jest to by każdy ze składników układać warstwowo. Najlepiej w dosyć głębokim półmisku. 
2. Zaczynamy od warstwy śledzi, które należy wcześniej pokroić w duże kawałki, mniej więcej długości 3 cm.
3. Na śledziach układamy warstwę pokrojonej w bardzo drobną kostkę słodkiej cebuli. Na cebuli układamy ugotowane ziemniaki (pokrojone w paski). Na ziemniaki "idzie" ugotowana marchewka, pokrojona w paski podobnej wielości co ziemniaki.
4. Warstwę marchewki polewamy sosem. Majonez z jogurtem dokładnie mieszamy i doprawiamy dużą szczyptą pieprzu i solą (ponieważ śledzie są zazwyczaj mocno słone, proponuję uważać z ilością soli w sosie).
5. Na warstwie sosu układamy posiekane grubo jajka na twardo i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...