czwartek, 5 grudnia 2013

pasta alfredo z kurczakiem i groszkiem



Sos alfredo nie należy do najlżejszych i najmniej kalorycznych sosów do makaronu jakie znam. Jednak zawsze powtarzam, że we wszystkim należy znać umiar. Zjedzenie niespecjalnie dietetycznej pasty alfredo raz na jakiś czas na pewno nikomu nie zaszkodzi. A jest naprawdę pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. 


Przygotowanie:
  • ulubiony makaron (po 70 g suchego makaronu na osobę)
  • pierś z kurczaka, umyta i osuszona oraz doprawiona solą i pieprzem
  • garść mrożonego, zielonego groszku
  • sól do gotowania makaronu
sos:
  • 4 łyżki masła
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1 jajko 
  • duża garść świeżo startego parmezanu (około 1 szklanki)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Do porządnie osolonej wody wrzucamy makaron razem z groszkiem. Tak, tak. Groszek będzie gotował się równie długo, jak makaron, więc nie widzę potrzeby używania i brudzenia dwóch garnków.
2. Pierś z kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) na złoty kolor z dwóch stron.
3. Masło topimy w niewielkim rondelku, uważając przy tym, by nie zaczęło się palić. Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 - 2 minuty. Wyłączamy gaz pod rondelkiem.
4. Odcedzony makaron z groszkiem wrzucamy z powrotem do garnka, w którym go gotowaliśmy, przelewamy gorący sos śmietanowy i szybko mieszamy. Dodajemy jajko, mieszamy, by nie powstała jajecznica. Na koniec wsypujemy do makaronu parmezan, wszystko mieszamy i doprawiamy dużą szczyptą pieprzu.
5. Gorący makaron przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki grillowanego kurczaka podajemy od razu (jak carbonarę, odgrzewany jest niesmaczny).

Buon appetito!
[Smacznego!]
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...