Sałata
z grillowanym kurczakiem, parmezanem i sosem miodowo - musztardowym
to zdrowa i lekka propozycja na lunch czy kolację. W południe daje
odpowiedniego "kopa" na resztę dnia, a wieczorem nie
obciąża żołądka. DO tego przepisu wystarczy zwykła sałata
lodowa, ale jeśli macie możliwość - koniecznie spróbujcie
pomieszać ją ze świeżym szpinakiem (na surowo jest po prostu
rewelacyjny), radicchio (lekko gorzkawa) i roszponką (cudownie
delikatna). Przy okazji warto pamiętać, że surowy szpinak i
roszponka to prawdziwe bomby witaminowe i jedne z najcenniejszych
źródeł żelaza spośród wszystkich dostępnych dla człowieka
naturalnych źródeł tego pierwiastka.
Składniki (porcja
dla 4 osób):
- mieszanka sałat (proponuję: szpinak, radicchio, roszponkę i sałatę lodową)
- 2 piersi kurczaka, umyte i osuszone
- garść płatków parmezanu
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- bagietka lub chleb razowy
na
sos miodowo - musztardowy:
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub innej, jaką macie pod ręką)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1.
Umyte i osuszone piersi kurczaka doprawiamy z obu stron solą i
pieprzem i smażymy na patelni grillowej (lub innej) na rozgrzanej
oliwie (1 łyżka). Po usmażeniu odkładamy mięso na deskę, aby
"odpoczęło". To sprawi, że wszystkie soki zostaną w
środku, a kurczak będzie smaczniejszy. Na tej samej patelni, na
której smażyliśmy kurczaka, podsmażamy bagietkę i prażymy
słonecznik.
2.
Przygotowujemy sos: musztardę, miód i ocet mieszamy razem (fajnie
się to robi w małym słoiczku, który zastępuje nam shaker).
Doprawiamy solą i pieprzem i znowu mieszamy. Pamiętajcie, by
doprawiać sosy solą przed dodaniem oliwy, ponieważ sól nie
rozpuszcza się w tłuszczu. Na koniec dolewamy oliwę i znowu
mieszamy. Gotowe. Jeśli wolicie sosy bardziej kwaśne lub słodkie,
dodajcie odpowiednio więcej musztardy, miodu bądź octu.
3.
Dokładnie umyte i osuszone liście sałaty układamy bezpośrednio
na 4 talerzach i skrapiamy je sosem.
4.
Kurczaka, który trochę "odpoczął" na desce, kroimy w
plastry i układamy po równo na sałacie. Posypujemy uprażonym
słonecznikiem oraz płatkami parmezanu. Do tego chrupiące grzanki z
bagietki i gotowe. Prawda, że proste? A jakie pyszne! Spróbujcie!
P.S.
Zamiast słonecznika świetnie sprawdzą się pestki dyni!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz