piątek, 6 grudnia 2013

sałata z grillowanym kurczakiem i sosem miodowo - musztardowym



Sałata z grillowanym kurczakiem, parmezanem i sosem miodowo - musztardowym to zdrowa i lekka propozycja na lunch czy kolację. W południe daje odpowiedniego "kopa" na resztę dnia, a wieczorem nie obciąża żołądka. DO tego przepisu wystarczy zwykła sałata lodowa, ale jeśli macie możliwość - koniecznie spróbujcie pomieszać ją ze świeżym szpinakiem (na surowo jest po prostu rewelacyjny), radicchio (lekko gorzkawa) i roszponką (cudownie delikatna). Przy okazji warto pamiętać, że surowy szpinak i roszponka to prawdziwe bomby witaminowe i jedne z najcenniejszych źródeł żelaza spośród wszystkich dostępnych dla człowieka naturalnych źródeł tego pierwiastka.


Składniki (porcja dla 4 osób):
  • mieszanka sałat (proponuję: szpinak, radicchio, roszponkę i sałatę lodową) 
  • 2 piersi kurczaka, umyte i osuszone 
  • garść płatków parmezanu 
  • 3 łyżki słonecznika 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • bagietka lub chleb razowy
na sos miodowo - musztardowy:
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub innej, jaką macie pod ręką) 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka białego octu winnego 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Umyte i osuszone piersi kurczaka doprawiamy z obu stron solą i pieprzem i smażymy na patelni grillowej (lub innej) na rozgrzanej oliwie (1 łyżka). Po usmażeniu odkładamy mięso na deskę, aby "odpoczęło". To sprawi, że wszystkie soki zostaną w środku, a kurczak będzie smaczniejszy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka, podsmażamy bagietkę i prażymy słonecznik.
2. Przygotowujemy sos: musztardę, miód i ocet mieszamy razem (fajnie się to robi w małym słoiczku, który zastępuje nam shaker). Doprawiamy solą i pieprzem i znowu mieszamy. Pamiętajcie, by doprawiać sosy solą przed dodaniem oliwy, ponieważ sól nie rozpuszcza się w tłuszczu. Na koniec dolewamy oliwę i znowu mieszamy. Gotowe. Jeśli wolicie sosy bardziej kwaśne lub słodkie, dodajcie odpowiednio więcej musztardy, miodu bądź octu.
3. Dokładnie umyte i osuszone liście sałaty układamy bezpośrednio na 4 talerzach i skrapiamy je sosem.
4. Kurczaka, który trochę "odpoczął" na desce, kroimy w plastry i układamy po równo na sałacie. Posypujemy uprażonym słonecznikiem oraz płatkami parmezanu. Do tego chrupiące grzanki z bagietki i gotowe. Prawda, że proste? A jakie pyszne! Spróbujcie!

P.S. Zamiast słonecznika świetnie sprawdzą się pestki dyni!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...