środa, 11 grudnia 2013

kokosowa owsianka z ananasem i cynamonem



O owsiance pisałam ostatnio (owsianka z jabłkiem), więc bez zbędnego gadania, zaczynamy pichcić.


Składniki:

podstawowe składniki na owsiankę:
  • płatki owsiane
  • mleko (ja użyłam 0,5 %, ale jeśli wolicie bardziej tłuste, to nie ma problemu)
  • woda przegotowana
dodatki:
  • kawałek świeżego ananasa, pokrojony w grubą kostkę
  • miód
  • mleko kokosowe (2 - 3 łyżki dla smaku)
  • cynamon mielony
  • wiórki kokosowe
  • orzechy (w moim przypadku orzechy laskowe - takie akurat miałam w spiżarni), pestki słonecznika

Przygotowanie:

1. Mleko z wodą w proporcji pół na pół doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy aż wszystko ładnie zgęstnieje. Uwaga, ilość płatków zależy od ilości mleka - to oczywiste, ale ich ilość zależy także od waszych upodobań. Niektórzy wolą owsiankę bardziej płynną, ja wolę gęstą. Także dosypujcie płatki do mleka stopniowo, aż uzyskacie odpowiednią gęstość. Jeszcze jedno - płatki owsiane pęcznieją, więc owsianka gęstnieje powoli.
2. Gdy uzyskamy już odpowiednią konsystencję, dodajemy mleko kokosowe, miód i cynamon. Mieszamy i wyłączamy ogień. Teraz jest czas, by dodać pokrojonego ananasa i wiórki kokosowe. Dodajemy i mieszamy.
3. Owsiankę wykładamy do miseczek, posypujemy wszystko obficie orzechami i ziarnami słonecznika, polewamy kropelką miodu i podajemy. Koniecznie na gorąco!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...