O owsiance pisałam ostatnio (owsianka z jabłkiem), więc bez zbędnego gadania, zaczynamy pichcić.
Składniki:
podstawowe składniki na owsiankę:
- płatki owsiane
- mleko (ja użyłam 0,5 %, ale jeśli wolicie bardziej tłuste, to nie ma problemu)
- woda przegotowana
dodatki:
- kawałek świeżego ananasa, pokrojony w grubą kostkę
- miód
- mleko kokosowe (2 - 3 łyżki dla smaku)
- cynamon mielony
- wiórki kokosowe
- orzechy (w moim przypadku orzechy laskowe - takie akurat miałam w spiżarni), pestki słonecznika
Przygotowanie:
1.
Mleko z wodą w proporcji pół na pół doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
płatki owsiane i mieszamy aż wszystko ładnie zgęstnieje. Uwaga, ilość
płatków zależy od ilości mleka - to oczywiste, ale ich ilość zależy
także od waszych upodobań. Niektórzy wolą owsiankę bardziej płynną, ja
wolę gęstą. Także dosypujcie płatki do mleka stopniowo, aż uzyskacie
odpowiednią gęstość. Jeszcze jedno - płatki owsiane pęcznieją, więc
owsianka gęstnieje powoli.
2. Gdy uzyskamy już odpowiednią
konsystencję, dodajemy mleko kokosowe, miód i cynamon. Mieszamy i wyłączamy ogień. Teraz
jest czas, by dodać pokrojonego ananasa i wiórki kokosowe. Dodajemy i mieszamy.
3.
Owsiankę wykładamy do miseczek, posypujemy wszystko obficie orzechami i
ziarnami słonecznika, polewamy kropelką miodu i
podajemy. Koniecznie na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz