Zasadniczo
przepis ten nie różni się od tego, który umieściłam jakiś czas
temu. Dzięki dodatkowi świeżego rozmarynu i płatków chilli jest jeszcze bardziej aromatyczny.
Potrzebujemy:
- 500 - 600 g piersi z indyka (w jednym kawałku)
- około 300 g boczku wędzonego pokrojonego w bardzo cienkie plastry
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- szczypta suszonych płatków chilli (możemy także użyć mielonego chilli)
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.
Pierś z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.
Doprawiamy ją obficie z każdej strony świeżo mielonym pieprzem.
Nie solimy! Boczek jest wystarczająco słony.
3.
Z gałązek rozmarynu obrywamy same igły i bardzo drobno je
siekamy.
4.
Pierś z indyka obsypujemy posiekanym rozmarynem oraz chilli.
5.
Owijamy ją szczelnie plastrami boczku (osobom, które nie mają w
tym większej wprawy, polecam związać ją nitką).
6.
Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 180 st. C w naczyniu żaroodpornym przez około
25 - 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię, podkręcamy
temperaturę piekarnika do 200 st. C i pieczemy do czasu, aż boczek
ładnie się przyrumieni (ale nie spali!).
7.
Po upieczeniu mięso odkładamy na deskę na około 2 - 3 minuty, by
odpoczęło (dzięki temu wszystkie soki zostaną w mięsie i będzie
bardziej soczyste).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz