czwartek, 19 grudnia 2013

podkręcony pieczony indyk



Zasadniczo przepis ten nie różni się od tego, który umieściłam jakiś czas temu. Dzięki dodatkowi świeżego rozmarynu i płatków chilli jest jeszcze bardziej aromatyczny.


Potrzebujemy:
  • 500 - 600 g piersi  z indyka (w jednym kawałku)
  • około 300 g boczku wędzonego pokrojonego w bardzo cienkie plastry
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu 
  • szczypta suszonych płatków chilli (możemy także użyć mielonego chilli)
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Pierś z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 
2. Doprawiamy ją obficie z każdej strony świeżo mielonym pieprzem. Nie solimy! Boczek jest wystarczająco słony.
3.  Z gałązek rozmarynu obrywamy same igły i bardzo drobno je siekamy. 
4. Pierś z indyka obsypujemy posiekanym rozmarynem oraz chilli.
5. Owijamy ją szczelnie plastrami boczku (osobom, które nie mają w tym większej wprawy, polecam związać ją nitką).
6. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C  w naczyniu żaroodpornym przez około 25 - 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię, podkręcamy temperaturę piekarnika do 200 st. C i pieczemy do czasu, aż boczek ładnie się przyrumieni (ale nie spali!).
7. Po upieczeniu mięso odkładamy na deskę na około 2 - 3 minuty, by odpoczęło (dzięki temu wszystkie soki zostaną w mięsie i będzie bardziej soczyste).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...