Ekspresowy
sernik to kolejne klasyczne ciasto, którego nie może zabraknąć
podczas świąt na stole. Nie wymaga specjalnych umiejętności, a
zawsze się udaje!
Składniki:
- 1 kg białego sera (gotowego sera do serników lub kilkukrotnie zmielonego twarogu)
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 6 białek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione bakalie: w moim przypadku garść płatków migdałowych i garść rodzynek
- szczypta soli
+ ewentualnie:
polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, prawie białą masę.
Dodajemy do nich ser i wszystko dokładnie mieszamy.
2.
Do powstałej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, płaską łyżeczkę
proszku do pieczenia oraz wszystkie bakalie.
3.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i powoli
dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.
4.
Całą masę sernikową przekładamy do dużej tortownicy
wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej
papierem pergaminowym.
5.
Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 1
godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze przez około 10
minut w piekarniku, by zbyt mocno nie opadł.
6.
Ciasto dekorujemy polewą lub cukrem pudrem już po wystygnięciu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz