Clafoutis
(czyt. klafuti) to klasyczny francuski deser, który nieco przypomina
suflet, trochę omlet, a nawet biszkopt. Przygotowanie smacznego
clafoutis nie wymaga większej zręczności i umiejętności, jest
proste jak przyrządzanie naleśników. Najfajniejsze jest to, że
dodatkiem do niego mogą być właściwie wszystkie owoce. Ja używam
sezonowych, w lecie - malin, truskawek, wiśni i czereśni, jesienią
- gruszek, a zimą, w okresie ogólnie "bezowocowym" -
jabłek.
Tym
razem przygotowałam zimowe, cynamonowe clafoutis z jabłkami i
"pijanymi" suszonymi żurawinami. Żurawiny nasiąknięte
rumem są w tym daniu niezwykle ważnym elementem i nie radzę go
pomijać. Można ewentualnie zastąpić żurawiny rodzynkami, ale to
jedyna ekstrawagancja w zmianie mojego przepisu, na jaki możecie
sobie pozwolić. Zaufajcie mi i przygotujcie danie zgodnie z
przepisem, a na pewno się nie rozczarujecie.
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki + 2 płaskie łyżki do posypania jabłek
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (przepis na prawdziwy cukier waniliowy znajdziesz tu: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pieczone-owoce-pachnace-rumem-i.html)
- szczypta soli
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- garść suszonych żurawin (lub jeśli wolicie - rodzynek)
- 3 jajka
- szklanka mleka
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (jeśli nie macie pod ręką tego naturalnego na bazie prawdziwej wanilii, pomińcie ten składnik - nie dodawajcie sztucznych aromatów!)
- rum
- 3 duże jabłka
- masło do wysmarowania formy na clafoutis
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1.
Na 2 - 3 godziny wcześniej przed przygotowaniem ciasta zalewamy
żurawiny rumem (wszystkie żurawiny muszą być całkowicie
zanurzone). Chodzi o to, by suszone owoce całkowicie wchłonęły
rum.
2.
Wszystkie mokre składniki (jaja, mleko i ekstrakt waniliowy)
mieszamy w jednej misce.
3.
W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól i 1
łyżkę cynamonu).
4.
Składniki mokre wlewamy do suchych i za pomocą miksera wszystko
dokładnie mieszamy na gładką masę. Nie przejmujcie się, że nie
będzie zbyt gęsta - taka ma być!).
5.
Obrane jabłka kroimy w dość dużą kostkę i wykładamy w
wysmarowanej masłem formie. Obtaczamy je 2 łyżkami mąki, łyżką
cukru waniliowego i pozostałą 1 łyżką cynamonu. Posypujemy je
namoczonymi wcześniej żurawinami. Jabłka zalewamy przygotowanym
ciastem.
6.
Pieczemy wszystko w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 - 55
minut aż się ładnie zarumieni.
7.
Clafoutis podajemy na gorącą (rozpustnie z gałką lodów
waniliowych) lub w temperaturze pokojowej, posypane cukrem pudrem.
Bon
appétit!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz