Zapiekanka
ziemniaczana z grillowaną wieprzowiną to świetne, rozgrzewające i
przede wszystkim bardzo pożywne danie, idealne na zimowy obiad. Ja
przygotowuję to danie w kilku niewielkich naczyniach żaroodpornych,
żeby każdy otrzymał swoją mini zapiekankę, jednak spokojnie
można przygotować to danie w jednym dużym naczyniu.
Czego
potrzebujemy [na 1 małą porcję (1 małe naczynie)]:
- 1 ziemniak
- 1/3 niedużej cebuli
- 3 - 4 pieczarki
- około 70 g polędwiczki wieprzowej
- 2 plastry mozzarelli
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 około 3-centymetrowa gałązka świeżego rozmarynu (ewentualnie około 1/4 łyżeczki suszonego)
- 1/2 ząbka czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C bez termoobiegu.
2.
Ziemniaki kroimy w plastry i obgotowujemy w osolonej wodzie
przez około 10 minut. Cebulę kroimy w cienkie plasterki podsmażamy
na 1/2 łyżki masła do miękkości. Pieczarki kroimy w plasterki i
dodajemy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 3 - 4 minuty.
3.
Polędwiczkę kroimy w duże, ale cienkie plastry, doprawiamy solą i
pieprzem i podsmażamy na dość dużym ogniu na grillowej patelni
przez około 2 minuty z każdej strony.
4.
Śmietankę doprawiamy solą, dużą szczyptą świeżo mielonego
czarnego pieprzu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz gałką
muszkatołową.
5.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1 - 2 plastry
ziemniaka, 1/2 druga ilości cebuli, 1/2 ilości pieczarek, 1/2
ilości podsmażonej wieprzowiny. Na wieprzowinie układamy całą
gałązkę rozmarynu, a następnie układamy wszystkie warstwy
jeszcze raz. Na koniec układamy jeszcze raz 1 - 2 plastry ziemniaka
i dociskamy wszystkie warstwy.
6.
Wszystko zalewamy śmietanką, a na wierzchu układamy plastry
mozzarelli.
7.
Zapiekanki pieczemy 30 - 40 minut.
8.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz