sobota, 7 grudnia 2013

rozmarynowa zapiekanka ziemniaczana z grillowaną wieprzowiną



Zapiekanka ziemniaczana z grillowaną wieprzowiną to świetne, rozgrzewające i przede wszystkim bardzo pożywne danie, idealne na zimowy obiad. Ja przygotowuję to danie w kilku niewielkich naczyniach żaroodpornych, żeby każdy otrzymał swoją mini zapiekankę, jednak spokojnie można przygotować to danie w jednym dużym naczyniu.


Czego potrzebujemy [na 1 małą porcję (1 małe naczynie)]:
  • 1 ziemniak 
  • 1/3 niedużej cebuli 
  • 3 - 4 pieczarki 
  • około 70 g polędwiczki wieprzowej 
  • 2 plastry mozzarelli 
  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 1 około 3-centymetrowa gałązka świeżego rozmarynu (ewentualnie około 1/4 łyżeczki suszonego) 
  • 1/2 ząbka czosnku 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C bez termoobiegu.
2. Ziemniaki kroimy w plastry  i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Cebulę kroimy w cienkie plasterki podsmażamy na 1/2 łyżki masła do miękkości. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 3 - 4 minuty.
3. Polędwiczkę kroimy w duże, ale cienkie plastry, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na dość dużym ogniu na grillowej patelni przez około 2 minuty z każdej strony.
4. Śmietankę doprawiamy solą, dużą szczyptą świeżo mielonego czarnego pieprzu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz gałką muszkatołową.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1 - 2 plastry ziemniaka, 1/2 druga ilości cebuli, 1/2 ilości pieczarek, 1/2 ilości podsmażonej wieprzowiny. Na wieprzowinie układamy całą gałązkę rozmarynu, a następnie układamy wszystkie warstwy jeszcze raz. Na koniec układamy jeszcze raz 1 - 2 plastry ziemniaka i dociskamy wszystkie warstwy. 
6. Wszystko zalewamy śmietanką, a na wierzchu układamy plastry mozzarelli.
7. Zapiekanki pieczemy 30 - 40 minut.
8. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...