niedziela, 8 grudnia 2013

penne z boczniakami



Lubię boczniaki dużo bardziej niż np. pieczarki, które według mnie prawie nie smakują jak grzyby (chyba, że uda mi się kupić pieczarki polne, ale to graniczy z cudem, więc nie ma, o czym mówić :) ). Jak większość grzybów, boczniaki nie wymagają długiego gotowania czy duszenia, więc świetnie sprawdzają się, gdy na przygotowanie obiadu nie mamy dużo czasu. Makaron z boczniakami i parmezanem to danie, którego przyrządzenie zajmuje tyle, ile czasu potrzebujemy, by ugotować makaron. Obiad szybki jak błyskawica!


Potrzebujemy:
  • makaron penne razowe (około 50 - 60 g na osobę) 
  • opakowanie boczniaków 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • chlust białego wytrawnego wina 
  • chlust śmietanki kremówki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • garść świeżo startego parmezanu 
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy grzyby i sos.
2. Boczniaki kroimy na dość duże kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grzyby. Patelnia musi być naprawdę gorąca, smażymy grzyby na dużym ogniu, żeby się porządnie podsmażyły i zarumieniły, a nie wypuściły za dużo wody.
3. Gdy grzyby ładnie zbrązowieją, zmniejszamy ogień i dorzucamy na patelnię cebulę i czosnek. Podsmażamy wszystko kilka minut, aż cebula się zeszkli i stanie się miękka.
4. Po tym czasie ponownie zwiększamy ogień i dolewamy chlust białego wina. Dusimy wszystko minutę lub dwie, aż alkohol wyparuje. Następnie dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i czekamy chwilę, aż śmietanka zgęstnieje.
5. Makaron odcedzamy, układamy na talerze, polewamy sosem z grzybami i posypujemy dość dużą ilością parmezanu. Gotowe! 

Prawda, że proste?

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...