Lubię
boczniaki dużo bardziej niż np. pieczarki, które według mnie
prawie nie smakują jak grzyby (chyba, że uda mi się kupić
pieczarki polne, ale to graniczy z cudem, więc nie ma, o czym mówić
:) ). Jak większość grzybów, boczniaki nie wymagają długiego
gotowania czy duszenia, więc świetnie sprawdzają się, gdy na
przygotowanie obiadu nie mamy dużo czasu. Makaron z boczniakami i
parmezanem to danie, którego przyrządzenie zajmuje tyle, ile czasu
potrzebujemy, by ugotować makaron. Obiad szybki jak błyskawica!
Potrzebujemy:
- makaron penne razowe (około 50 - 60 g na osobę)
- opakowanie boczniaków
- 1/2 cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- chlust białego wytrawnego wina
- chlust śmietanki kremówki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść świeżo startego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. W tym
czasie przygotowujemy grzyby i sos.
2.
Boczniaki kroimy na dość duże kawałki. Na dużej patelni
rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grzyby. Patelnia musi być naprawdę
gorąca, smażymy grzyby na dużym ogniu, żeby się porządnie
podsmażyły i zarumieniły, a nie wypuściły za dużo wody.
3.
Gdy grzyby ładnie zbrązowieją, zmniejszamy ogień i dorzucamy na
patelnię cebulę i czosnek. Podsmażamy wszystko kilka minut, aż
cebula się zeszkli i stanie się miękka.
4.
Po tym czasie ponownie zwiększamy ogień i dolewamy chlust białego
wina. Dusimy wszystko minutę lub dwie, aż alkohol wyparuje.
Następnie dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i
czekamy chwilę, aż śmietanka zgęstnieje.
5.
Makaron odcedzamy, układamy na talerze, polewamy sosem z grzybami i
posypujemy dość dużą ilością parmezanu. Gotowe!
Prawda, że
proste?
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz