środa, 4 grudnia 2013

zapiekanka makaronowa "po wiejsku"- z kiełbasą i fasolą



Połączenie fasoli i kiełbasy to już klasyk. Przyznaję, że nie przepadam za fasolką po bretońsku (mam uraz z przedszkola, bo jak można podawać dzieciom fasolę?!?!?!). Za to w wersji zapiekanej, połączenie fasoli i kiełbasy z makaronem, pomidorami i odrobiną świeżego rozmarynu bardzo mi odpowiada.

Niedrogi i łatwy w przygotowaniu obiad, idealny w zimne, jesienno - zimowe popołudnia.


Potrzebujemy:
  • 250 g makaronu (super będą kokardki)
  • 1 puszka białej fasoli (odsączona z zalewy)
  • około 300 g ulubionej kiełbasy (chodzi o to, by była jak najbardziej aromatyczna, ja użyłam pół na pół jałowcowej i myśliwskiej)
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • duża gałązka świeżego rozmarynu
  • puszka pokrojonych pomidorów razem z sokiem
  • 1 kula mozzarelli
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta suszonego chilli
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 2 - 3 minuty. Nie przejmujcie się tym, że będzie twardy. Taki ma być! Jeśli ugotowany makaron będzie zbyt miękki, w piekarniku całkowicie się rozgotuje i będzie niesmaczny. Ugotowany makaron odcedzamy.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez kilka minut, tak by cebula się zeszkliła, ale nie przypaliła. Do cebuli dodajemy pokrojoną w dość duże kawałki kiełbasę i podsmażamy razem jeszcze kilka minut. 
3. Do cebuli i kiełbasy wlewamy pomidory i dusimy wszystko około 10 minut, by wszystkie smaki porządnie się połączyły.
4. Z gałązki rozmarynu obrywamy listki i bardzo bardzo drobno je siekamy.
5. Sos doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. 
6. Wyłączamy gaz pod patelnią, dodajemy makaron i fasolkę, wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy porwaną na kawałki mozzarellę i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C bez termoobiegu. Gotowe!

Zapiekankę przed podaniem odstawiamy na około 5 minut i dopiero podajemy!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...