sobota, 21 grudnia 2013

świąteczne pierniczki

 


Pierniki to smak Bożego Narodzenia. Zazwyczaj nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Jednak jeszcze jakiś czas temu, gdy myślałam o piernikach, miałam przed oczami wizję całego dnia spędzonego w kuchni nad stolnicą i trudu, jaki trzeba włożyć, by potem rozkoszować się tymi pachnącymi ciasteczkami. Jednak jakiś czas temu znalazłam przepis na pierniki i po lekkiej modyfikacji, okazało się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Pieczenie i dekorowanie pierniczków okazało się łatwą i bardzo przyjemną zabawą, a własnoręcznie zrobione pachnące ciasteczka to prawdziwy i pyszny powód do dumy. Dodatkowo ten aromat, unoszący się po całym domu podczas pieczenia - bezcenny. Spróbujcie koniecznie, a już nigdy nie wrócicie do tych kupnych!


Składniki na około 200 pierniczków:
  • 0,75 kg mąki
  • 200 ml miodu
  • 200 g brązowego cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kardamonu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli
+ ewentualnie: jeśli ktoś lubi baaardzo aromatyczne pierniki (powtarzam baaardzo, bo te przyprawy, które ja proponuję są już mocno aromatyczne),  można dodać 1 łyżeczkę gotowej przyprawy do piernika


Przygotowanie:
1. Miód, cukier, masło i wszystkie przyprawy (bez soli) rozpuszczamy w metalowej misce, ustawionej na garnku z gotującą się wodą i powoli rozpuszczamy, co jakiś czas mieszając. Ważne, by miska nie dotykała wrzątku!
2. Do miski miksera (można mieszać  wszystko ręcznie) dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3. Do rozpuszczonych płynnych składników dolewamy śmietankę i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną miksturę wlewamy do mąki z dodatkami i mieszamy (mikserem bądź ręcznie), aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
4. Połączone ciasto ugniatamy jeszcze chwilę ręcznie aż konsystencją zacznie przypominać plastelinę.
5. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
6. Ciasto wałkujemy tak cienko jak to możliwe. Wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 st. C aż się zarumienią (około 7 minut).
7. Ostudzone pierniki możemy dekorować, ale równie smaczne są bez żadnych dodatków. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...