Pierniki
to smak Bożego Narodzenia. Zazwyczaj nie wyobrażamy sobie bez nich
świąt. Jednak jeszcze jakiś czas temu, gdy myślałam o
piernikach, miałam przed oczami wizję całego dnia spędzonego w
kuchni nad stolnicą i trudu, jaki trzeba włożyć, by potem
rozkoszować się tymi pachnącymi ciasteczkami. Jednak jakiś czas
temu znalazłam przepis na pierniki i po lekkiej modyfikacji, okazało
się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Pieczenie i
dekorowanie pierniczków okazało się łatwą i bardzo przyjemną
zabawą, a własnoręcznie zrobione pachnące ciasteczka to prawdziwy
i pyszny powód do dumy. Dodatkowo ten aromat, unoszący się po
całym domu podczas pieczenia - bezcenny. Spróbujcie koniecznie, a
już nigdy nie wrócicie do tych kupnych!
Składniki
na około 200 pierniczków:
- 0,75 kg mąki
- 200 ml miodu
- 200 g brązowego cukru
- 175 g miękkiego masła
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta kardamonu
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
+ ewentualnie:
jeśli ktoś lubi baaardzo aromatyczne pierniki (powtarzam baaardzo,
bo te przyprawy, które ja proponuję są już mocno aromatyczne),
można dodać 1 łyżeczkę gotowej przyprawy do piernika
Przygotowanie:
1.
Miód, cukier, masło i wszystkie przyprawy (bez soli) rozpuszczamy w
metalowej misce, ustawionej na garnku z gotującą się wodą i
powoli rozpuszczamy, co jakiś czas mieszając. Ważne, by miska nie
dotykała wrzątku!
2.
Do miski miksera (można mieszać wszystko ręcznie) dodajemy
mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3.
Do rozpuszczonych płynnych składników dolewamy śmietankę i
wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną miksturę wlewamy do mąki
z dodatkami i mieszamy (mikserem bądź ręcznie), aż wszystkie
składniki dokładnie się połączą.
4.
Połączone ciasto ugniatamy jeszcze chwilę ręcznie aż
konsystencją zacznie przypominać plastelinę.
5.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki
na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
6.
Ciasto wałkujemy tak cienko jak to możliwe. Wykrawamy pierniczki i
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w
temperaturze 175 st. C aż się zarumienią (około 7 minut).
7.
Ostudzone pierniki możemy dekorować, ale równie smaczne są bez
żadnych dodatków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz