poniedziałek, 16 grudnia 2013

waniliowa tarta makowa



Przyznam, że nie przepadam za tradycyjnymi makowcami w formie rolad. Jeszcze bardziej nie lubię makowców "perfumowanych", ze sztucznymi aromatami w maku, cieście i lukrze. Moje "makowce", a właściwie tarty makowe aromatyzuję tylko naturalnymi składnikami. W Święta stawiam sobie cel: zero chemii!


Składniki:


ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 60 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietany kremówki 
nadzienie:
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • domowej roboty masa makowa (lub około 400 gotowej masy makowej z puszki):
    • 250 g maku
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 szklanki wody
    • 50 g roztopionego masła
    • 20 g cukru
    • 1 łyżka miodu
    • 20 g orzechów włoskich
    • 20 g migdałów
    • garść rodzynek

Przygotowanie:

Przygotowanie masy makowej:

1. Mak przelewamy wrzątkiem na sitku i odcedzamy. 
2. Mleko z wodą doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy mak i gotujemy go na wolnym ogniu przez około godzinę, do momentu, aż ziarenka można będzie rozetrzeć między palcami.
3. Następnie przelewamy mak na sitko, opłukujemy zimną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.  
4. Chwilę przed zmieleniem maku wstawiamy go do zamrażarki. Dzięki temu łatwiej nam będzie go zmielić. Mak mielimy trzykrotnie. 
5. Orzechy i migdały drobno siekamy i dodajemy razem z masłem, miodem, cukrem i rodzynkami do zmielonego maku. Masa makowa jest gotowa!

Przygotowanie ciasta:

1. Wysypujemy mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło. Palcami wrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i śmietankę i zagniatamy. 
2. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej niż 48 godzin. 
3. Formę, w której będziemy piec tartę (proponuję taką z wyjmowanym dnem) dokładnie natłuszczamy (ja piekę moją tartę w formie podłużnej, więc nie zużyję całego ciasta, z resztek wytnę małe gwiazdki). 
4. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o średnicy większej o 3 - 4 cm od przygotowanej wcześniej formy (jeśli używacie formy okrągłej). 
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą ciężarków są ziarna fasoli). Chodzi o to by ciasto nie rosło. Ciasto pieczemy około 10 minut, po czym ściągamy ciężarki i pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto musi się ładnie zezłocić.

Przygotowanie nadzienia i pieczenie:

1. Masę makową mieszamy z pastą waniliową. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy makowej, mieszając bardzo delikatnie.
2. Masę wykładamy na podpieczony spód ciasta. Na nadzieniu układamy gwiazdki z ciasta (opcjonalnie) i wstawiamy tartę do piekarnika na około 30 - 40 minut.
3. Upieczoną tartę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...