Przyznam, że nie przepadam za tradycyjnymi makowcami w formie rolad. Jeszcze bardziej nie lubię makowców "perfumowanych", ze sztucznymi aromatami w maku, cieście i lukrze. Moje "makowce", a właściwie tarty makowe aromatyzuję tylko naturalnymi składnikami. W Święta stawiam sobie cel: zero chemii!
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- 2 białka
- 1 żółtko
- domowej roboty masa makowa (lub około 400 gotowej masy makowej z puszki):
- 250 g maku
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 50 g roztopionego masła
- 20 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 20 g orzechów włoskich
- 20 g migdałów
- garść rodzynek
Przygotowanie:
Przygotowanie masy makowej:
1. Mak przelewamy wrzątkiem na sitku i odcedzamy.
2. Mleko z wodą doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy mak i gotujemy go na wolnym ogniu przez około godzinę, do momentu, aż ziarenka można będzie rozetrzeć między palcami.
3. Następnie przelewamy mak na sitko, opłukujemy zimną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.
4. Chwilę przed zmieleniem maku wstawiamy go do zamrażarki. Dzięki temu łatwiej nam będzie go zmielić. Mak mielimy trzykrotnie.
5. Orzechy i migdały drobno siekamy i dodajemy razem z masłem, miodem, cukrem i rodzynkami do zmielonego maku. Masa makowa jest gotowa!
2. Mleko z wodą doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy mak i gotujemy go na wolnym ogniu przez około godzinę, do momentu, aż ziarenka można będzie rozetrzeć między palcami.
3. Następnie przelewamy mak na sitko, opłukujemy zimną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.
4. Chwilę przed zmieleniem maku wstawiamy go do zamrażarki. Dzięki temu łatwiej nam będzie go zmielić. Mak mielimy trzykrotnie.
5. Orzechy i migdały drobno siekamy i dodajemy razem z masłem, miodem, cukrem i rodzynkami do zmielonego maku. Masa makowa jest gotowa!
Przygotowanie ciasta:
1. Wysypujemy mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło. Palcami wrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i śmietankę i zagniatamy.
2. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą
i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej
niż 48 godzin.
3. Formę, w której będziemy piec tartę (proponuję
taką z wyjmowanym dnem) dokładnie natłuszczamy (ja piekę moją tartę w formie podłużnej, więc nie zużyję całego ciasta, z resztek wytnę małe gwiazdki).
4. Rozwałkowujemy
schłodzone ciasto na placek o średnicy większej o 3 - 4 cm od
przygotowanej wcześniej formy (jeśli używacie formy okrągłej).
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie
obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą
ciężarków są ziarna fasoli). Chodzi o to by ciasto nie rosło.
Ciasto pieczemy około 10 minut, po czym ściągamy ciężarki i
pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto musi się ładnie zezłocić.
Przygotowanie nadzienia i pieczenie:
1. Masę makową mieszamy z pastą waniliową. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy makowej, mieszając bardzo delikatnie.
2. Masę wykładamy na podpieczony spód ciasta. Na nadzieniu układamy gwiazdki z ciasta (opcjonalnie) i wstawiamy tartę do piekarnika na około 30 - 40 minut.
3. Upieczoną tartę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz