środa, 4 grudnia 2013

babeczki korzenne z suszonymi śliwkami



Na specjalną prośbę przygotowałam świąteczne, bardzo korzenne babeczki z suszonymi śliwkami. Są pyszne, spróbujcie koniecznie!


Składniki:

ciasto:
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości
  • 100 g miodu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • przyprawa do piernika (2 duże czubate łyżki)
  • 125 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego (przepis znajdziecie tutaj: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pieczone-owoce-pachnace-rumem-i.html)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść śliwek suszonych, pokrojonych w drobną kostkę
polewa (czekoladowe ganache):
  • 30 ml śmietanki kremówki
  • 80 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości
  • 10 g masła
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

1. W niedużym rondelku rozpuszczamy masło. Wyłączamy ogień i dodajemy czekoladę i miód. Wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika i mieszamy. Zostawiamy wszystko do ostygnięcia.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, prawie białą masę. 
4. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Z rozpuszczonej z masłem czekolady usuwamy gwiazdki anyżu i laski cynamonu (nie będą nam już potrzebne). Czekoladę przelewamy wolnym strumieniem do ciasta - ciągle ubijając.
6. Do ciasta dodajemy śliwki i pastę waniliową, mieszamy i przelewamy wszystko do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do około 2/3 wysokości.
7. Pieczemy babeczki około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstawiamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
8. Gdy babeczki stygną, możemy przygotować polewę.  
9. W niedużym rondelku doprowadzamy śmietankę do wrzenia, po czym ściągamy z ognia.
10. Do śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy anyż i cynamon.
11. Gdy ganache jest już zupełnie jednolite, dodajemy masło i mieszamy. Masło sprawi, że polewa będzie pięknie lśniąca.  Polewę zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przed dekorowaniem babeczek usuwamy z niej anyż i cynamon.
12. Ostudzone babeczki dekorujemy polewą i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...