Jestem
wielką fanką makaronu aglio olio e peperoncino. Jest nie tylko
przepyszny, ale także błyskawiczny w przygotowaniu. Tym razem
postanowiłam go delikatnie podkręcić i dodałam różyczki brokuła
ugotowane al dente. Wyszło super, spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- ulubiony makaron
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek najlepszej jakości
- sól i świeżo mielony pieprz
- świeżo starty parmezan
+ ewentualnie:
natka pietruszki
1.
Ulubiony makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2.
Brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie (pamiętajcie, by garnka
z gotującym się brokułem nie przykrywać, bo zmieni kolor na
szarozielony i, by zaraz po ugotowaniu szybko przelać brokuła
bardzo zimną wodą, to zapewni mu jeszcze piękniejszy, soczyście
zielony kolor).
3.
Papryczkę chilli i ząbki czosnku siekamy w cienkie paseczki i
wrzucamy na patelnię z zimną oliwą. Oliwę z chilli i czosnkiem
rozgrzewamy przez około 3 - 4 minuty, dopiero w momencie, gdy
makaron i brokuły są prawie miękkie.
4.
Ugotowany makaron odcedzamy, polewamy oliwą z ostrymi dodatkami i
dokładnie mieszamy. Dodajemy brokuły i mieszamy już bardzo
delikatnie, by nie uszkodzić różyczek.
5.
Gorący makaron podajemy z odrobiną świeżo startego parmezanu,
dużą szczyptą pieprzu i ewentualnie z natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz