wtorek, 3 grudnia 2013

makaron z brokułami i świeżą papryczką chilli



Jestem wielką fanką makaronu aglio olio e peperoncino. Jest nie tylko przepyszny, ale także błyskawiczny w przygotowaniu. Tym razem postanowiłam go delikatnie podkręcić i dodałam różyczki brokuła ugotowane al dente. Wyszło super, spróbujcie koniecznie!


Składniki:
  • ulubiony makaron 
  • 1 brokuł podzielony na różyczki 
  • 1 papryczka chilli 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek najlepszej jakości 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • świeżo starty parmezan
+ ewentualnie: natka pietruszki


Przygotowanie:

1. Ulubiony makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. Brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie (pamiętajcie, by garnka z gotującym się brokułem nie przykrywać, bo zmieni kolor na szarozielony i, by zaraz po ugotowaniu szybko przelać brokuła bardzo zimną wodą, to zapewni mu jeszcze piękniejszy, soczyście zielony kolor).
3. Papryczkę chilli i ząbki czosnku siekamy w cienkie paseczki i wrzucamy na patelnię z zimną oliwą. Oliwę z chilli i czosnkiem rozgrzewamy przez około 3 - 4 minuty, dopiero w momencie, gdy makaron i brokuły są prawie miękkie.
4. Ugotowany makaron odcedzamy, polewamy oliwą z ostrymi dodatkami i dokładnie mieszamy. Dodajemy brokuły i mieszamy już bardzo delikatnie, by nie uszkodzić różyczek.
5. Gorący makaron podajemy z odrobiną świeżo startego parmezanu, dużą szczyptą pieprzu i ewentualnie z natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...