Przepis
na muffiny makowe z aromatem pomarańczy podawałam ostatnio. Tym
razem wersja "podkręcona" ze słodko - gorzkim syropem
pomarańczowym.
Składniki:
na muffiny:
- 400 g masy makowej z bakaliami (można użyć gotowej masy)
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub razowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka starta z 1 pomarańczy
+ ewentualnie: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5 łyżek cukru
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy (proponuję ścierać skórkę obieraczką do warzyw, ponieważ zbyt drobno starta będzie trudna do usunięcia przy polewaniu muffinek)
Przygotowanie:
1.
Zaczynamy od przygotowania polewy. Jest to bardzo proste, a dodaje
muffinom wyrazistego, słodko - gorzkiego smaku. W małym garnku
podgrzewamy sok pomarańczowy, cukier i skórkę. Gotujemy wszystko
na małym ogniu do momentu aż syrop stanie się gęsty i kleisty.
Gotowy syrop studzimy.
2.
Suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz skórkę z pomarańczy i
ewentualnie kandyzowaną skórkę mieszamy (najlepiej widelcem) w
jednej misce.
3.
W drugiej misce mieszamy (mikserem lub trzepaczką) składniki mokre:
masę makową, jajka, śmietankę i maślankę.
4.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
5.
Masę na muffiny rozkładamy do papilotek do wysokości około 3/4.
Uwaga, muffiny bardzo mocno rosną.
6.
Babeczki pieczemy około 20 minut. Najlepiej po 15 minutach sprawdzić
patyczkiem, czy są upieczone, czy może jeszcze potrzebują kilku
minut.
7.
Ostudzone muffiny polewamy kleksem gęstego syropu, możemy także
przyozdobić je kawałkami kandyzowanej pomarańczy.
8.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz