Tym razem okazją do przygotowania babeczek były mikołajki. Zainspirowały mnie dojrzałe banany, które znalazłam w swojej spiżarni. Ponieważ upieczone banany stają się lekko mdłe, postanowiłam połączyć je z lekko słonym karmelem. Duet ten okazał się nieprawdopodobnie zaskakujący i pyszny. Wszyscy przyjaciele, których obdarowałam tymi babeczkami, byli zachwyceni!
Składniki:
babeczki bananowe:
- 200 g cukru brązowego
- 300 g mąki
- 140 g roztopionego masła
- 2 duże jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 miękkie banany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g orzechów włoskich
słony karmel:
- 150 g cukru
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- sól (do smaku)
+ opcjonalnie: srebrne kuleczki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
2. W dużej misce mieszamy mikserem masło, cukier, jajka, rozgniecione banany, cynamon i jogurt.
3. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski z powstałą wcześniej miksturą. Wszystko mieszamy razem z posiekanymi włoskimi orzechami.
4. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości i pieczemy około 20 minut aż babeczki będą złotobrązowe. Upieczone babeczki odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
5. W czasie, gdy babeczki stygną, możemy przygotować karmel. Do rondelka przesypujemy cukier i podgrzewamy aż cukier się rozpuści i będzie brązowy. Do roztopionego cukru wlewamy śmietankę i mieszamy. Uwaga, skarmelizowany cukier jest bardzo gorący i można się poparzyć. Gotowy karmel przelewamy do miseczki i dodajemy sól. Ilość soli jest zależy od waszych upodobań.Powinien być słodko - słony, smak słony musi być wyraźnie zaznaczony.
6. Babeczki dekorujemy karmelem i srebrnymi kuleczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz