„Cumberland” to zimny sos podawany
zazwyczaj do mięs, głównie czerwonych, rewelacyjny do wołowiny i
dziczyzny. Przygotowuje się go na bazie galaretki z czerwonych
porzeczek i czerwonego wina, jest pikantny i bardzo wyrazisty.
Nazwa „cumberland” wskazuje, że
sos pochodzi z Anglii, jednak jest to bardzo mylne. Nazwa pochodzi od
nazwiska, które przyjął ostatni król Hanoweru – Jerzy V, gdy
abdykował i osiadł w Penzingu pod Wiedniem.
Składniki:
- 4 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy (ja
robię to blenderem) aż do uzyskania gładkiej, dość płynnej
konsystencji.
Sos podajemy na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz