czwartek, 22 maja 2014

sos cumberland



„Cumberland” to zimny sos podawany zazwyczaj do mięs, głównie czerwonych, rewelacyjny do wołowiny i dziczyzny. Przygotowuje się go na bazie galaretki z czerwonych porzeczek i czerwonego wina, jest pikantny i bardzo wyrazisty.

Nazwa „cumberland” wskazuje, że sos pochodzi z Anglii, jednak jest to bardzo mylne. Nazwa pochodzi od nazwiska, które przyjął ostatni król Hanoweru – Jerzy V, gdy abdykował i osiadł w Penzingu pod Wiedniem.


Składniki:
  • 4 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy (ja robię to blenderem) aż do uzyskania gładkiej, dość płynnej konsystencji.

Sos podajemy na zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...