środa, 28 maja 2014

potrójnie truskawkowy sernik na Dzień Mamy



Specjalnie z okazji Dnia Mamy postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Wyjątkowo pysznego i wyjątkowo prostego.

Ponieważ uwielbiam produkty sezonowe, nie wyobrażałam sobie, by nie skorzystać z tych owoców, które dzisiaj są najpyszniejsze. Moje ukochane truskawki już pojawiły się na straganach, więc wybór był oczywisty.

Ten pyszny, delikatny sernik na pewno zachwyci wszystkie MAMY!


Składniki:

mus truskawkowy:
  • około 400 g truskawek, umytych, bez szypułek
  • 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 40 ml wrzącej wody
  • cukier puder (ilość zależy od was)
masa serowa:
  • 300 g twarogu śmietankowego na serniki lub w wersji "odchudzonej" - serka homogenizowanego 0 % tłuszczu
  • 100 ml śmietanki kremówki 36 %
  • cukier puder (ilość, tak jak przy musie truskawkowym, zależy od was)
  • 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 60 ml wrzącej wody
  • około 400 g truskawek (dużą garść tych ładniejszych zostawiamy w całości, resztę blendujemy)

Przygotowanie:

przygotowanie musu truskawkowego:

1. Ponieważ sernik jest warstwowy, zaczynamy przygotowania od warstwy truskawkowej. Truskawki miksujemy blenderem na gładko, dodajemy cukier w ilości, którą uznacie za słuszną. Prawda jest taka, że truskawki bywają mniej lub bardziej słodkie, a i gusta są różne. Truskawki z cukrem miksujemy i ciągle mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
2. Małą, okrągłą tortownicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy mus truskawkowy. Tortownicą uderzamy lekko o blat lub stół, by usunąć nadmiar powietrza. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, by mus stężał.

przygotowanie masy serowej:

1. Masę serową przygotowujemy wtedy, gdy mus truskawkowy stężał.
2. Ser miksujemy ze zblednowanymi truskawkami i cukrem pudrem. Dodajemy bardzo powoli żelatynę, ciągle miksując, tak, by ser się nie zważył.
3. Śmietankę ubijamy i delikatnie dodajemy do masy serowej. Mieszamy.
4. Masę wykładamy na wyciągnięty z lodówki mus truskawkowy, a do środka wkładamy całą garść przygotowanych wcześniej całych truskawek.
5. Odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego stężenia.

Gotowy sernik wykładamy delikatnie na duży talerz, możemy ozdobić borówkami lub innymi owocami i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...