niedziela, 25 maja 2014

krem z zielonych szparagów



Jest piękna i bardzo ciepła niedziela. Na obiad potrzebujemy czegoś delikatnego, bo na zewnątrz temperatura sięga 30 st. C. Lekki i pyszny krem z zielonych szparagów to podstawa mojego wiosenno - letniego jadłospisu na tak upalne dni jak dziś. Nie może jej zabraknąć także na waszych stołach!


Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 - 4 łyżki śmietanki kremówki  sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
+ opcjonalnie: świeży koperek lub zielona pietruszka

Przygotowanie:

1. Szparagi myjemy, główki odcinamy.
2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy główki szparagów i blanszujemy 3 minuty na wolnym ogniu bez przykrycia. Zblanszowane szparagi wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotki i czosnek i podsmażamy minutę. W tym czasie pozostałe łodygi szparagów kroimy na małe kawałki i wrzucamy je do cebuli. Podsmażamy wszystko około 3 minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy szparagi do miękkości.
4. Gdy szparagi całkiem zmiękną, blendujemy wszystko dokładnie i przecieramy przez sito, by uzyskać gładki krem.
5. Zupę znowu podgrzewamy i ciągle blendując wlewamy do zupy śmietankę (bardzo powoli) i żółtko.
6. Po dodaniu śmietanki i żółtka zupy już nie zagotowujemy. Doprawiamy jedynie solą, pieprzem i odrobiną gałki.

Podajemy z kilkoma główkami lekko chrupiących szparagów.

Możecie posypać zupę koperkiem i podać z chrupiącą grzanką!

Smacznego!

PS. Zupa gotowała się krótko, więc mieliśmy czas na niedzielny spacer. Park Szczytnicki rządzi!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...