poniedziałek, 19 maja 2014

quiche z wędzonym łososiem i serem feta




Pewnie domyśliliście się lubię piec słone tarty. Świetnie sprawdzają się, gdy planuję przygotować przyjęcie. Czy to eleganckie, czy zwyczajne weekendowe spotkania ze znajomymi. Nie ma w tym większej filozofii, wystarczy wybrać odpowiednie nadzienie i naprawdę można zaskoczyć. 

Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na pyszne i proste quiche (by przejść do przepisu, wystarczy kliknąć nazwę tarty pod zdjęciem).

Tym razem postanowiłam przygotować quiche z wędzonym łososiem. Wyszedł pyszny! Spróbujcie koniecznie!


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
farsz:
  • 150 g wędzonego łososia, pokrojonego w kostkę
  • 100 g pokruszonej fety
  • garść posiekanego świeżego koperku
  • 3 duże jajka
  • szklanka (250ml) mleka
  • szklanka (250 ml) śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. Dijon
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
 
1. Ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia (najlepiej z wyciąganym dnem) o średnicy 28 cm. Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez około 20 - 30 minut. 

2. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C.

3. Po wyjęciu z lodówki, przykrywamy ciasto folią aluminiową, a następnie obciążamy ziarnami fasoli. Ja używam do tego klasycznego "jasia". Fasoli musi być tyle, by całkowicie przykryć całe wnętrze formy.

4.  Pieczemy ciasto przez 10 minut.

5. Następnie wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i folię, zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.
6. W misce mieszamy jajka, mleko, śmietanę, koperek, musztardę. Doprawiamy wszystko około 1/2 łyżeczki soli i dużą szczyptą czarnego pieprzu. 
7. Kawałki łososia układamy na podpieczonym wcześniej cieście francuskim, a następnie ostrożnie zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu posypujemy wszystko pokruszoną fetą.
8. Pieczemy około 40 minut. W tym czasie masa powinna się ściąć, a ciasto nabrać złotego koloru.

Quiche podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...