Pewnie domyśliliście się lubię piec słone tarty. Świetnie sprawdzają się, gdy planuję przygotować przyjęcie. Czy to eleganckie, czy zwyczajne weekendowe spotkania ze znajomymi. Nie ma w tym większej filozofii, wystarczy wybrać odpowiednie nadzienie i naprawdę można zaskoczyć.
Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na pyszne i proste quiche (by przejść do przepisu, wystarczy kliknąć nazwę tarty pod zdjęciem).
Tym razem postanowiłam przygotować quiche z wędzonym łososiem. Wyszedł pyszny! Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
farsz:
- 150 g wędzonego łososia, pokrojonego w kostkę
- 100 g pokruszonej fety
- garść posiekanego świeżego koperku
- 3 duże jajka
- szklanka (250ml) mleka
- szklanka (250 ml) śmietany 18 %
- 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. Dijon
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1.
Ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia
(najlepiej z wyciąganym dnem) o średnicy 28 cm. Formę z ciastem
schładzamy w lodówce przez około 20 - 30 minut.
2.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C.
3.
Po wyjęciu z lodówki, przykrywamy ciasto folią aluminiową, a
następnie obciążamy ziarnami fasoli. Ja używam do tego
klasycznego "jasia". Fasoli musi być tyle, by całkowicie
przykryć całe wnętrze formy.
4.
Pieczemy ciasto przez 10 minut.
5.
Następnie wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i folię,
zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy kolejne 5 - 7 minut
na złoty kolor.
6. W misce mieszamy jajka, mleko, śmietanę, koperek, musztardę. Doprawiamy wszystko około 1/2 łyżeczki soli i dużą szczyptą czarnego pieprzu.
7. Kawałki łososia układamy na podpieczonym wcześniej cieście francuskim, a następnie ostrożnie zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu posypujemy wszystko pokruszoną fetą.
8. Pieczemy około 40 minut. W tym czasie masa powinna się ściąć, a ciasto nabrać złotego koloru.
Quiche podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz