czwartek, 15 maja 2014

kompot z rabarbaru #2



Tym razem przygotowałam kompot z rabarbaru w zupełnie innej odsłonie, niż ostatnio! Ten przyrządzany jest z nieobranego rabarbaru (dzięki czemu jest bardziej różowy), przecedzony z limonką i miętą! Prawdziwe orzeźwienie na nadchodzące upały!


Składniki:
  • 6 łodyg rabarbaru, umytych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • cukier (do smaku, ale uwaga - rabarbar jest kwaśny, więc pewnie będziecie potrzebować większej ilości; jeśli jesteście na diecie użyjcie np. fruktozy lub stewii)
  • około 1/2 litra zimnej wody (proponuję wodę mineralną)
  • plastry limonki (ze skórką), wyszorowanej i sparzonej
  • garść listków świeżej mięty
  • 1 litr wody gazowanej
  • kostki lodu

Przygotowanie:

1. Rabarbar zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na pół godziny.
2. Po pół godziny zalewamy rabarbar wodą i gotujemy całość 15 - 20 minut. Na koniec, gdy kompot jest jeszcze bardzo gorący dosładzamy go cukrem do smaku. Ilość zależy od was. Ja lubię, gdy ten kompot jest lekko kwaskowaty, ale jeśli wolicie napoje słodsze - nie ma problemu!
3. Po ostygnięciu, kompot przecedzamy przez sitko, przelewamy do dzbanka, dodajemy plastry limonki, listki mięty i uzupełniamy wodą gazowaną.

Dodajemy kostki lodu i podajemy!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...