piątek, 23 maja 2014

idealne jajko sadzone na szparagach



Jajko sadzone. Niby prosta sprawa. Właściwie bardzo prosta sprawa. Tylko jak sprawić, by białko ładnie się ścięło, a nie przypaliło, a żółtko pozostało płynne?

Zaraz wam powiem.

Tymczasem, ponieważ sezon na szparagi ciągle trwa, a szparagi bardzo się z jajkami lubią, postanowiłam przygotować sobie pyszne i lekkie śniadanie.

PS. Jeśli rano nie macie zbyt wiele czasu, ugotujcie szparagi wieczorem. Ja tak zrobiłam i przygotowanie mojego pysznego śniadania zajęło mi nie więcej niż 6 minut.


Składniki:
  • kilka zielonych szparagów
  • jaja od kur z wolnego wybiegu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka kropel oliwy z oliwek (możecie oliwę zastąpić masłem)

Przygotowanie:

gotowanie szparagów:

Szparagi najlepiej gotować „na stojąco”. Można użyć do tego specjalnego wysokiego garnka z sitkiem lub – gdy jak ja takowego nie posiadacie – wystarczy związać szparagi sznurkiem i wstawić je do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, tak by łebki szparagów znajdowały się powyżej powierzchni wody (wystarczy około 4 – 5 cm wody w garnku), a całość szczelnie przykryć folią aluminiową i gotować około 10 minut. W ten domowy sposób ugotujemy szparagi na parze. Będą pyszne i delikatne. Pamiętajcie, by szparagów nie przegotować! Najlepsze są al dente!


przygotowanie jajek:

1. Rozgrzewamy patelnię. Skrapiamy odrobiną oliwy i układamy szparagi. Muszą być blisko siebie, by utworzyły podstawę dla naszych jajek. Podsmażamy minutę.
2. Na szparagi wylewamy z niskiej wysokości jajka, doprawiamy solą, przykrywamy pokrywką i smażymy około 3 - 4 minuty, by białko się ścięło. Jeśli nie lubicie płynnego żółtka, pozostawcie jajka na patelni jeszcze około 1,5 - 2 minut. Powinno być idealne.

Podajemy od razu, doprawione świeżo mielonym czarnym pieprzem!

Smacznego!


Przygotowanie jajek sadzonych bez szparagów:

Ponieważ w przepisie powyżej jajka nie do końca dotykają patelni, więc smażąc jajka bez szparagów, musimy skrócić czas ich smażenia.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 małe krople oliwy z oliwek lub kawałek masła. Delikatnie wbijamy jajka, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i przykrywamy. Smażymy 2 - 3 minuty, by białko się ścięło. W przypadku, gdy wolicie żółtka twarde, tak jak wyżej, zostawiamy jajko pod przykryciem, jeszcze przez minutę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...