środa, 21 maja 2014

risotto z cukinią i miętą



To zaskakujące swoim smakiem i aromatem, wegetariańskie risotto jadłam ostatnio w jednej z najlepszych włoskich knajpek we Wrocławiu. Mimo, że kelnerka zasugerowała, że to danie jest raczej rzadko zamawiane, we mnie wzbudziło totalny zachwyt! Postanowiłam przygotować je w domu, poszukując podobnego smaku.

Połączenie cukinii i mięty jest tyleż niepopularne, co nieprawdopodobnie pyszne. Powinniście spróbować, jeśli jesteście fanami niecodziennych kulinarnych duetów.


Składniki:

przepis na 8 porcji:
  • około 1 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli, posiekanej w bardzo drobną kostkę
  • 400 g ryżu na risotto 
  • 1 średniej wielkości cukinia, z wydrążonymi pestkami i pokrojona w cienkie pół - plasterki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Podgrzewamy bulion. 
2. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cukinię, na niezbyt wielkim ogniu przez około 5 - 7 minut. Powinna zmięknąć, ale pozostać al dente. Po podsmażeniu cukinię wykładamy na talerz, a tę samą patelnię ponownie rozgrzewamy z oliwą z oliwek.
3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy na małym ogniu, aż się zeszkli. Musimy pilnować, by cebula się nie zarumieniła.
4. Do cebuli dodajemy ryż i zwiększamy ogień. Ryż zacznie się smażyć, więc nie możemy przestawać go mieszać. Po chwili zacznie robić się szklisty. 
5. W tym momencie wlewamy na patelnię chochlę bulionu i zmniejszamy ogień, by ryż bardzo lekko bulgotał. Zanim dodamy kolejną chochlę bulionu, poczekajmy aż ryż wchłonie całą poprzednią porcję. Cały proces powinien zająć około 15 minut. Podczas całego tego procesu, powinniśmy ryż często i dość energicznie mieszać, dzięki czemu ryż się nie poskleja, a nasze risotto będzie bardzo kremowe.
6. Na koniec dodajemy do risotta mascarpone, delikatnie mieszamy i starannie doprawiamy solą i pieprzem. 
7. Gdy ryż będzie całkowicie miękki, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy parmezan oraz podduszoną wcześniej cukinię i posiekane listki mięty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2 minuty, by risotto odpoczęło. To najważniejsza część przygotowania risotta idealnego, bo w tym czasie staje się ono kremowe i nabiera pełni smaku. 

Podajemy natychmiast!

Buon appetito!
[Smacznego!]

PS. A takie towarzystwo miałam na porannym spacerze z psem. Kaczki w centrum miasta! Takie rzeczy tylko we Wrocławiu!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...