czwartek, 23 stycznia 2014

zupa "pół - krem" z kurczakiem i brokułami



Lubię zupy kremy, ale czasem mam ochotę na coś bardziej "treściwego". Tak było tym razem, kiedy zima dała mi porządnie w kość i potrzebowałam zastrzyku energii i porządnego rozgrzania. Przygotowałam zupę, którą nazwałam "pół - kremem" z kawałkami kurczaka i brokułami. Jest delikatna, sycąca i pyszna. I przede wszystkim prosta do przyrządzenia!


Składniki:
  • 2 udka z kurczaka (by zupa była mniej tłusta, proponuję przed gotowaniem obrać je ze skóry)
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  • około 1/4 selera, pokrojonego w kostkę
  • około 1/3 pora, pokrojonego w plasterki
  • 1 duży brokuł, podzielony na różyczki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • około 1 litra zimnej wody

Przygotowanie:

1. Przygotowanie tej zupy zaczynamy od ugotowania ekspresowego aromatycznego bulionu, który będzie naszą bazą. Udka kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 - 40 minut. Mięso kurczaka musi zmięknąć i łatwo odchodzić od kości.
2. Gdy mięso jest już miękkie, możemy "wyłowić" je z zupy i odłożyć na talerz. Do garnka wrzucamy połowę przygotowanych wcześniej różyczek brokuła, dosypujemy około 1 łyżeczki soli i gotujemy (bez przykrycia) do czasu, aż brokuły będą zupełnie miękkie. 
3. W tym czasie możemy oddzielić mięso kurczaka od kości i podzielić na mniejsze kawałki.
4. Gdy warzywa w zupie będą zupełnie miękkie, blendujemy je na gładki krem i dodajemy do zupy kurczaka i pozostałe różyczki brokuła. Gotujemy chwilę, by brokuł zmiękł, ale się nie rozgotował. Na koniec doprawiamy zupę pieprzem i - jeśli jest taka potrzeba - także solą. Gotowe, możemy podawać!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...