W
środku kalendarzowej zimy znalazłam w sklepie czerwone porzeczki!
Pomyślałam o jakimś łatwym i smacznym deserze, na którego
przygotowaniu nie spędzę całego wieczora. Babeczki! Od razu
przyszedł mi do głowy prosty przepis na klasyczne muffinki z
owocami. W tym przypadku z porzeczkami. Wyszły bajecznie pyszne!
Słodkie ciasto i lekko kwaskowate porzeczki!
Czego
potrzebujemy?
- 125 g masła
- 125 g mąki
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g porzeczek (ja użyłam czerwonych, ale równie smaczne będą czarne lub białe)
Przygotowanie:
1.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia miksujemy lub mieszamy dokładnie
z jajkami, roztopionym masłem i mlekiem na gładką masę.
2.
Dodajemy porzeczki bez szypułek i wszystko mieszamy łyżką.
Uważajmy, by nie zniszczyć struktury porzeczek, należy mieszać
bardzo delikatnie.
3.
Masą napełniamy papilotki i pieczemy babeczki w piekarniku
rozgrzanym do 200 st. C przez 20 - 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz