Ten klasyczny, staromodny sernik przygotowałam niedawno z okazji urodzin mojej kuzynki. Nie jest to może ciasto, którego przyrządzenie zajmuje chwilę, ale warto poświęcić trochę czasu, bo jest pyszne i robi wrażenie na wszystkich.
Składniki:
na spód:
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g drobnego cukru
- 25 g masła
- 1 jajko
- 45 ml pełnego mleka
- 2 łyżki kakao dobrej jakości
na masę serową:
- 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 60 ml śmietanki kremówki
- 170 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości
- 25 g masła
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu:
1. Wszystkie składniki mieszamy, najpierw mikserem, później zagniatamy ręcznie. Formę do ciasta (w moim przypadku okrągłą tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie w formie, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na około 10 minut.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie:
1. Do dużej miski wkładamy twaróg, wsypujemy cukier i miksujemy chwilę.
2. Ciągle miksując, dodajemy do masy serowej dodajemy po kolei po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z pomarańczy i miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
3. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Mieszamy (już nie mikserem!) bardzo delikatnie.
4. Masę serową wykładamy na podpieczony spód.
5. Pieczemy około 1 godziny, a następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
1. W niedużym rondelku doprowadzamy śmietankę do wrzenia, po czym ściągamy z ognia.
2. Do śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
3. Gdy polewa jest już zupełnie jednolita, dodajemy masło i mieszamy. Masło sprawi, że polewa będzie pięknie lśniąca.
4. Polewę wylewamy na ostudzony sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
5. Chwilę przed podaniem posypujemy ciasto odrobiną gorzkiego kakao i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz