czwartek, 30 stycznia 2014

quiche z czerwoną cebulą, serem feta i pomidorkami koktajlowymi



Ostatnio naprawdę wiele pisałam o francuskich tartach na słono. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym, można go używać bardzo często, przygotowując dania zarówno słodkie, jak i słone. A jego największą zaletą jest to, że prawie zawsze się udaje.


Potrzebujemy:
  • opakowanie ciasta francuskiego (oczywiście można przygotować ciasto osobiście) 
  • 600 g czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie półplasterki 
  • garść pomidorków koktajlowych poprzekrajanych na pół 
  • 1 opakowanie sera feta (najlepiej użyć tej z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego, nadaje ona tarcie specyficznego smaku) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • duża szczypta cukru

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia (najlepiej z wyciąganym dnem) o średnicy 28 cm. Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez około 20 - 30 minut. 
2. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C.
3. Po wyjęciu z lodówki, przykrywamy ciasto folią aluminiową, a następnie obciążamy ziarnami fasoli. Ja używam do tego klasycznego "jasia". Fasoli musi być tyle, by całkowicie przykryć całe wnętrze formy.
4.  Pieczemy ciasto przez 10 minut.
5. Następnie wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i folię, zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.

6. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy cebulę. 
7. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, delikatnie ją doprawiamy solą i dużą szczyptą cukru i podsmażamy aż będzie całkowicie miękka i lekko zarumieniona. Sól spowoduje, że cebula szybciej się usmaży, a cukier – że się skarmelizuje i będzie naprawdę słodka. 
8. Gdy cebula będzie miękka, doprawiamy ją dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu. 
9. Na podpieczony spód wykładamy cebulę, na niej układamy połówki pomidorków, na samą górę zaś – pokrojoną w kostkę fetę. 
10. Tartę pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut aż wszystko delikatnie się zarumieni.

Quiche z czerwoną cebulą, z pomidorkami koktajlowymi i serem feta świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Bon appétit!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...