Salsa pomidorowa jest świetnym uzupełnieniem dla dań kuchni meksykańskiej. Przepisów jest pewnie tyle, ile gospodyń domowych znajduje się w Meksyku. Mój przepis jest niezwykle prosty, a moja salsa - wyśmienita. Pikantna salsa pomidorowa będzie świetnym uzupełnieniem burrito, na które przepis znajdziecie tutaj: domowe burrito
Składniki:
- 3 duże pomidory, wydrążone z gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli, posiekana w bardzo drobną kostkę
- 1/3 czerwonej papryki, posiekanej w drobną kostkę
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana (to, czy zostawicie pestki zależy od was, zostawiając pestki otrzymacie sos bardzo bardzo ostry)
- sok i skórka z 1 limonki
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
+ opcjonalnie: świeża kolendra, bardzo drobno posiekana
Przygotowanie:
Wszystkie składniki salsy mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na około pół godziny "do przegryzienia". Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz