czwartek, 9 stycznia 2014

pikantna salsa pomidorowa idealna do dań kuchni meksykańskiej



Salsa pomidorowa jest świetnym uzupełnieniem dla dań kuchni meksykańskiej. Przepisów jest pewnie tyle, ile gospodyń domowych znajduje się w Meksyku. Mój przepis jest niezwykle prosty, a moja salsa - wyśmienita. Pikantna salsa pomidorowa będzie świetnym uzupełnieniem  burrito, na które przepis znajdziecie tutaj: domowe burrito


Składniki:
  • 3 duże pomidory, wydrążone z gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekana w bardzo drobną kostkę
  • 1/3 czerwonej papryki, posiekanej w drobną kostkę
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana (to, czy zostawicie pestki zależy od was, zostawiając pestki otrzymacie sos bardzo bardzo ostry)
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz
+ opcjonalnie: świeża kolendra, bardzo drobno posiekana


Przygotowanie:

Wszystkie składniki salsy mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na około pół godziny "do przegryzienia". Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...