Jakiś czas temu koleżanka zapytała mnie, co może dodać do zupy pomidorowej, bo jest na diecie, a nie wyobraża sobie pomidorówki bez "wkładki" w postaci kluseczek, ryżu czy makaronu ("przecież ona przeze mnie przeleci w 10 minut!"). Zaproponowałam coś, co jest świetną i bardzo zdrową alternatywą dla mącznych dodatków - soczewicę! Moja pomidorowa z soczewicą jest nie tylko smaczna, ale także cholernie pożywna i tak naprawdę wystarcza za cały obiad. Zjedzenie miseczki powoduje takie uczucie sytości, że drugie danie jest właściwie niepotrzebne!
Składniki:
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 puszki pomidorów (używam tych w puszce, ponieważ są o tej porze roku smaczniejsze od pomidorów świeżych, a poza tym nie trzeba ich obierać:))
- 1 szklanka przecieru pomidorowego tzw. passaty (może być z puszki lub z kartonu)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula pokrojona w bardzo drobną kostkę
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- około 1 litra domowego bulionu warzywnego
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta cukru (do smaku) lub fruktozy (jeśli stosujecie dietę South Beach)
- szczypta suszonych płatków chilli
- liski bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
1. Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 3 godziny, by nasiąknęła i zwiększyła swoją objętość.
2. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy chwilę.
3.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wlewamy pomidory, przecier pomidorowy i bulion. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy około 10 minut.
4. Po tym czasie dodajemy do zupy odcedzoną na sitku soczewicę i gotujemy razem jeszcze około 20 minut.
5. Na koniec musimy wszystko doprawić solą, pieprzem, cukrem i ostrą chilli. Ilość przypraw zależy tylko od was.
Zupę podajemy gorącą ozdobioną listkami bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz