piątek, 10 stycznia 2014

pikantny krem z pomidorów z soczewicą



Jakiś czas temu koleżanka zapytała mnie, co może dodać do zupy pomidorowej, bo jest na diecie, a nie wyobraża sobie pomidorówki bez "wkładki" w postaci kluseczek, ryżu czy makaronu ("przecież ona przeze mnie przeleci w 10 minut!"). Zaproponowałam coś, co jest świetną i bardzo zdrową alternatywą dla mącznych dodatków - soczewicę! Moja pomidorowa z soczewicą jest nie tylko smaczna, ale także cholernie pożywna i tak naprawdę wystarcza za cały obiad. Zjedzenie miseczki powoduje takie uczucie sytości, że drugie danie jest właściwie niepotrzebne!


Składniki:
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 puszki pomidorów (używam tych w puszce, ponieważ są o tej porze roku smaczniejsze od pomidorów świeżych, a poza tym nie trzeba ich obierać:))
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego tzw. passaty (może być z puszki lub z kartonu)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • około 1 litra domowego bulionu warzywnego 
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta cukru (do smaku) lub fruktozy (jeśli stosujecie dietę South Beach)
  • szczypta suszonych płatków chilli 
  • liski bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

1. Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 3 godziny, by nasiąknęła i zwiększyła swoją objętość.
2. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy chwilę.
3. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wlewamy pomidory, przecier pomidorowy i bulion. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy około 10 minut.
4. Po tym czasie dodajemy do zupy odcedzoną na sitku soczewicę i gotujemy razem jeszcze około 20 minut.
5. Na koniec musimy wszystko doprawić solą, pieprzem, cukrem i ostrą chilli. Ilość przypraw zależy tylko od was.

Zupę podajemy gorącą ozdobioną listkami bazylii.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...