Ciepła owsianka to zdrowy i smaczny posiłek, który pozwoli wam świetnie rozpocząć dzień. Spróbujcie koniecznie, szczególnie zimą!
Składniki:
podstawowe składniki na owsiankę:
- płatki owsiane
- mleko (ja użyłam 0,5 %, ale jeśli wolicie bardziej tłuste, to nie ma problemu)
- woda przegotowana
- miód lub cukier
dodatki:
- maliny świeże lub mrożone (ponieważ jest grudzień, użyłam malin mrożonych)
- orzechy (w moim przypadku orzechy laskowe - takie akurat miałam w spiżarni), pestki słonecznika
Przygotowanie:
1. Mleko z wodą w proporcji pół na pół doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy aż wszystko ładnie zgęstnieje. Uwaga, ilość płatków zależy od ilości mleka - to oczywiste, ale ich ilość zależy także od waszych upodobań. Niektórzy wolą owsiankę bardziej płynną, ja wolę gęstą. Także dosypujcie płatki do mleka stopniowo, aż uzyskacie odpowiednią gęstość. Jeszcze jedno - płatki owsiane pęcznieją, więc owsianka gęstnieje powoli.
2. Gdy uzyskamy już odpowiednią konsystencję, dodajemy miód i maliny. Mieszamy i wyłączamy ogień.
3. Owsiankę wykładamy do miseczek, posypujemy wszystko obficie orzechami i ziarnami słonecznika, ewentualnie polewamy jeszcze kropelką miodu i podajemy. Koniecznie na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz