środa, 15 stycznia 2014

krem z suszonych grzybów



Zupa - krem z grzybów leśnych to propozycja dla osób, które cenią sobie intensywny smak tych darów runa leśnego. Tym razem przygotowałam zupę z grzybów suszonych. Grzyby suszone mają całkowicie inny smak od grzybów świeżych, dlatego trudno porównywać, zupa z których jest smaczniejsza. Kwestia gustu. Ja osobiście bardzo lubię bardzo prostą w przygotowaniu zupę - krem z grzybów suszonych. Szczególnie zimą, kiedy każda "porządna" pani domu (w tym ja) zrobiła jesienią zapas grzybów na cały rok.


Potrzebujemy:
  • 50 - 60 g suszonych grzybów leśnych 
  • 0,5 litra wody 
  • 1 litr wywaru z warzyw (ewentualnie można użyć tego z kostki) 
  • 100 ml śmietanki kremówki 
  • szczypta suszonego tymianku 
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą i gotujemy, na jak najmniejszym ogniu około 15 minut. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Dolewamy śmietankę, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem i wszystko miksujemy na gładki krem. 

Podajemy zupę z czosnkowymi grzankami lub - bardziej tradycyjnie - z makaronem (ja proponuję pełnoziarnisty).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...