Zupa -
krem z grzybów leśnych to propozycja dla osób, które cenią sobie
intensywny smak tych darów runa leśnego. Tym razem przygotowałam
zupę z grzybów suszonych. Grzyby suszone mają całkowicie inny
smak od grzybów świeżych, dlatego trudno porównywać, zupa z
których jest smaczniejsza. Kwestia gustu. Ja osobiście bardzo lubię
bardzo prostą w przygotowaniu zupę - krem z grzybów suszonych.
Szczególnie zimą, kiedy każda "porządna" pani domu (w
tym ja) zrobiła jesienią zapas grzybów na cały rok.
Potrzebujemy:
- 50 - 60 g suszonych grzybów leśnych
- 0,5 litra wody
- 1 litr wywaru z warzyw (ewentualnie można użyć tego z kostki)
- 100 ml śmietanki kremówki
- szczypta suszonego tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy, na jak najmniejszym ogniu około 15 minut. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Dolewamy śmietankę, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem i wszystko miksujemy na gładki krem.
Podajemy zupę z czosnkowymi
grzankami lub - bardziej tradycyjnie - z makaronem (ja proponuję
pełnoziarnisty).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz