Jabłka i cynamon to połączenie idealne, znane pewnie wszystkim. Ale czy próbowaliście kiedyś połączyć cynamon z gruszką? Spróbujcie, jest fantastyczne!
Składniki:
na babeczki:
- 2 gruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115 g cukru
- 75 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
2. Jajka ubijamy chwilę mikserem. Dodajemy śmietanę, i ciągle mieszając powoli wlewamy roztopione masło.
3. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dolewamy mokre składniki i wszystko szybko mieszamy. Ciasto wyjdzie wam pewnie dość gęste, ale nie przejmujcie się - takie ma być. Dodajemy pokrojone gruszki i mieszamy.
4. W innej misce przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę ucieramy (najlepiej palcami) aż
będą przypominać okruchy chleba.
5. Ciasto na babeczki przekładamy do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Na wierzch wysypujemy kruszonkę.
6. Pieczemy babeczki około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
Gotowe, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz