sobota, 25 stycznia 2014

babeczki z gruszką i kruszonką cynamonową



Jabłka i cynamon to połączenie idealne, znane pewnie wszystkim. Ale czy próbowaliście kiedyś połączyć cynamon z gruszką? Spróbujcie, jest fantastyczne!



Składniki:

na babeczki:
  • 2 gruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115 g cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
2. Jajka ubijamy chwilę mikserem. Dodajemy śmietanę, i ciągle mieszając powoli wlewamy roztopione masło.
3. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dolewamy mokre składniki i wszystko szybko mieszamy. Ciasto wyjdzie wam pewnie dość gęste, ale nie przejmujcie się - takie ma być. Dodajemy pokrojone gruszki i mieszamy.
4. W innej misce przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę ucieramy (najlepiej palcami) aż będą przypominać okruchy chleba.
5. Ciasto na babeczki przekładamy do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Na wierzch wysypujemy kruszonkę.
6. Pieczemy babeczki około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.

Gotowe, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...