Z okazji Nowego Roku postanowiłam przygotować wytrawny deser tylko dla dorosłych! Użyłam do niego wina BAREFOOT MOSCATO.
BAREFOOT MOSCATO to słodkie, białe
wino, które idealnie nadaje się do deserów.
Intensywne aromaty cytrusów oraz brzoskwiń i moreli świetnie sprawdziły się w mojej galaretce z dodatkiem lekko gorzkiego grejfruta. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 250 ml wina BARFOOT MOSCATO
- 100 ml likieru Aperol lub Campari (oba te likiery są dosyć gorzkie i nadają galaretce specyficznego smaku)
- sok wyciśnięty z połowy czerwonego grejfruta lub całej pomarańczy
- 60 - 70 g cukru (ilość cukru zależy od was)
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- plasterki grejfruta i owocu kaki (dla ozdoby)
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
2. Wino BAREFOOT MOSCATO podgrzewamy razem z cukrem i sokiem w małym rondelku do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Rondelek odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy Aperol lub Campari.
4. Do szklanek wkładamy po plasterku grejfruta i kaki i przelewamy galaretkę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by porządnie stężała.
Podajemy schłodzoną!
Smacznego!
/wpis zawiera lokowanie produktu/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz