piątek, 2 grudnia 2016

prosty i pyszny chleb pszenny





Gorący, pachnący chleb wyciągany prosto z piekarnika to coś wspaniałego! Czy wiecie, że aromat świeżego chleba to najlepiej "oceniany" zapach na świecie? Podobno w amerykańskich sklepach można kupić odświeżacze powietrza o tym właśnie aromacie! Pieczenie domowego chleba nie należy do zadań najtrudniejszych, ale zazwyczaj wymaga mnóstwa czasu, dlatego jeszcze nigdy nie upiekłam chleba na śniadanie. Musiałabym wstać bladym świtem, a to raczej nie dla mnie. Ale może wy jesteście rannymi ptaszkami?


Teraz czas na puszysty chleb z chrupiącą skórką, przypominający trochę chleb tostowy.


Składniki:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka

Przygotowanie:

1. Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy składniki drewnianą łyżką. Dodajemy stopniowo resztę mleka cały czas delikatnie mieszając i łącząc ze sobą wszystkie składniki.
3. Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięciana 45 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągu).
4. Wyrośnięte przez 45 minut ciasto uderzamy pięścią, ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne 45 minut.
5. Keksówkę o długości około 22 cm smarujemy olejem. Wykładamy na nią wyrośnięte ciasto, znowu przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia odrobinę ponad brzeg foremki.
6. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu.
7. Wierzch chleba smaryjemy jajkiem "rozbełtanym" z łyżką mleka i pieczemy około 35 minut, na złoto - brązowy kolor.


Smacznego!

szyszkin-ciągle-pichci ☺

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...