wtorek, 18 października 2016

chleb z chrupiącą skórką, najlepszy



Jakiś czas temu kupiłam książkę pt. "Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki" J. Hamelmana. 490 - stronnicowa książka zaległa na półce zaraz po otwarciu, kiedy zauważyłam, że przepisy w niej zawarte powinny posiadać ostrzeżenie "tylko dla piekarzy". Trudne i czasochłonne receptury skutecznie odstraszyły mnie od pieczenia na długi czas.

Przepis na ten chleb, który znalazłam na stronie kwestiasmaku.com, przyciągnął mnie głównie na zdjęcia, które mówiły "zjedz mnie". Kiedy zorientowałam się, że jego przygotowanie wraz z pieczeniem potrwa około 20 godzin (tak, tak - prawie 1 dobę!), trochę opadła mi szczęka. Ale przyznaję, warto było! To najlepszy chleb, jaki jadłam od lat. Tak chrupiącą skórkę pamiętam z chlebów z dzieciństwa. Nigdy później na taki nie trafiłam. 

Muszę się przyznać do czegoś jeszcze. Mimo tego, że to najlepszy chleb jaki ostatnio jadłam, upiekłam go raz. Tylko raz. 

Uwaga! Chleb ten pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Musi wyrastać całą noc, najlepiej jednak, gdy rośnie około 14 godzin, dlatego nie pieczcie go, jeśli chcecie go jeść za godzinę czy dwie.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki drożdży suchych
  • 300 ml chłodnej wody

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier. Wodę mieszamy z drożdżami i stopniowo wlewamy do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką (około 2 minut). Ciasto będzie klejące, takie ma być. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin) w temperaturze pokojowej.

po 12 - 14 godzinach

2. Blat kuchenny lub stolnicę oprószamy mąkę i wykładamy ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi składamy boki ciasta do środka tworząc kulę. Na blat kładziemy czystą ściereczkę, przekładamy na nią ciasto, zawijamy boki i układamy ciasto łączeniem do dołu. Odstawiamy znowu do wyrośnięcia na około 2 godziny.

po kolejnych 2 godzinach

3. Piekarnik rozgrzewamy do 240 - 250 st. C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika, a na niej przykryty garnek żaroodporny o średnicy ok. 20-24 cm.
4. Po około 30 minutach ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjmujemy  gorący garnek z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Delikatnie przekładamy ciasto w garnku. 

Uwaga! Garnek będzie bardzo gorący!

5. Garnek przykrywamy i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15 - 30 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
6. Gotowy chleb wyciągamy z garnka, podważając nożem, po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika. Odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego!

szyszkin-ciągle-pichci ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...