środa, 19 października 2016

tymiankowe kaszotto z kurkami i jarmużem


Nie będę wiele pisać i jakoś specjalnie rozwodzić się nad tym, dlaczego ten przepis pojawia się akurat dzisiaj. Pada, jest szaro, buro i ponuro, a w taki dzień trzeba zjeść smaczny, rozgrzewający obiad. Takie jest to kaszotto z kurkami, jarmużem i świeżym tymiankiem. Dobre, po prostu.


Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • około 200 g kurek, dokładnie oczyszczonych
  • kilka dużych liści świeżego jarmużu
  • 1 nieduża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
  • około 100 ml białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku (używamy samych listków) lub około 1/2 łyżeczki suszonego
  • 2 - 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy najlepszej jakości
  • 1 łyżka masła
  • około 1/2 litra bulionu/wywaru z warzyw
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy 2 - 3 minuty. Teraz możemy dodać na patelnię kurki i wszystko podsmażać na dość dużym ogniu przez jeszcze kilka minut, często mieszając.
2. Do cebuli i kurek wsypujemy kaszę, wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje. Po tym czasie wlewamy na patelnię bulion, dodajemy tymianek, doprawiamy lekko solą (na koniec doprawimy dokładniej), przykrywamy wszystko i dusimy około 15 minut. 
3. Po tym czasie dodajemy do kaszy pokrojony jarmuż i dusimy do czasu, aż kasza będzie zupełnie miękka. W międzyczasie sprawdzamy, czy płynu na patelni nie brakuje i w razie czego, wszystko lekko podlewamy.
4. Na koniec, tuż przed podaniem wyłączamy gaz pod patelnią i dodajemy do kaszotta starty parmezan i łyżkę masła. Wszystko mieszamy i doprawiamy świeżym pieprzem i - jeśli jest taka potrzeba - jeszcze odrobiną soli.

Uwaga! Ja lubię, gdy kaszotto lekko "pływa" (z resztą tak samo jak i risotto), ale jeśli wolicie, by było bardziej gęste i zwarte, odparujcie je mocniej.

Smacznego ☺

szyszkin-ciągle-pichci 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...